Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полиция охранява наводнените села, събират се заявления за помощи

| обновено на 03.09.22 в 16:42

След празговор между кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и вътрешния служебен министър Иван Демерджиев е решено засегнатите от пороя села да има постоянно подсилено полицейско присъствие, за да бъдат избегнати възможни кражби от разрушените къщи на хората.

Минути преди 15.00 ч. токът в Каравелово дойде.

Хората се организират във фейсбук, за да помагат на най-пострадалите.

Земеделските стопани, пострадали от наводненията в района на Карлово, могат от днес да подават заявления за подпомагане и огледи, съобщиха от министерството на земеделието.

Заявления могат да се подават в рамките на 10 дни от настъпване на събитието.

Документите ще се приемат в Общинските служби „Земеделие“ по местонахождение на имотите. Предвид кратките срокове, службите ще работят без почивен ден.

Подкрепата ще бъде отпускана на база констативни протоколи, а изплащането на средствата ще стане в най-кратки срокове, уверяват от ресорното ведомство.

Огледът на засегната площ се извършва, когато условията позволяват да се направи оценка на щетите.

Агенцията за социално подпомагане ще подкрепи с парична помощ всички лица и домакинства, засегнати от наводненията в община Карлово. Това е една от мерките за преодоляване на последствията от проливните дъждове, които нанесоха многобройни материални щети на редица населени места от общината. 

Комисия в състав на служители от АСП и община Карлово започва още от днес да описва щетите и да подготвя документите за помощта, която ще бъде отпусната в спешен порядък за покриване на инцидентно възникнали нужди и щети по реда на Закона за социално подпомагане. Еднократната помощ е в максимален размер от 375 лева.

Два екипа на БЧК – Пловдив помагат на терен в Каравелово, едно от най-засегнатите от наводнението села в Карловско. 

По данни на областната организация на БЧК най-належащи са нуждите от питейна (минерална) вода за 5000 души и материали от първа необходимост за 100 души от евакуираните, които вече БЧК е осигурил. 

От вчера екип на организацията е на терен и помага, като поети и общинската болница, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психологическа помощ и им бяха предоставени вода и храна. 


По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сдружение "Ангели на пътя" организира протест пред Съдебната палата

Сдружение „Ангели на пътя“ и близки на загиналия при катастрофа на 12 май 2022 година моторист Недялко Бакалски излизат на протест пред Съдебната палата в Пловдив.  В 9 часа в Окръжния съд започва поредното заседание по делото срещу шофьора Иван Иванов, който с колата си блъсна на кръстовището на булевардите „Копривщица“ и „6-ти септември“..

обновено на 04.10.24 в 06:20

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05