Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет II е константа, на която се крепи британската нация

"Ако мога част от адмирацията, която изпитвам към хората,  отдаващи почит към кралицата, да  опиша с гласа си,  ще се падвам. Разхождайки се вчера между хората, които чакаха за днешната церемония  към 11 ч., чух че са чакали 17-18 часа, че кралицата е техният приятел, тя бабата, която е била всяка Коледа вкъщи  с техните семейства, обединител на нацията и дама с толкова дойстойнство, че всички световни лидери се вслушват в нейната мъдрост, въпреки че самата тя винаги е била аполитична. Хората тук на опашката, където  всички чакат, за да й отдадат почитта си, коментират, че са се сближили и са намерили нови приятелства. Дори и след смъртта си кралицата обединява вхората". Това подчерта  от Лондон Димитър Ганев от радио София. 

Той цитира думите на  гражданин, че тя е кралица Елизабет Втора е била "константата, опората, на която се държи нацията". 

"Повечето хора тук казват, че крал Чарлз Трети се държи изключително достойно и имат изключителна надежда. Кралското семейство се приема много топло. Самият факт, че крал Чарлз Трети и принц Уилям са слезли на два пъти от колите си по време на церемонията и по време на пътуване към Уестминстър, за да поговорят с хората от опашката, отдаващи почит, е връзка, която можеш трудно да си обясниш, защото ние сме в друга стилистика в нашата държава, възпитани сме по друг начин. 

Тези хора наистина вярват в това, че са загубили един обединител и в с същото време вярват, че имат нов, която може да я наследи, въпреки че "тези обувки, които има крал Чарлз Трети, са много големи за запълване". 

Посланията, които англичаните дават  към света с отношението си, са доказателство за тежестта на тази достолепната дама  - кралицата, която с много достойнство е отстоявала себе си. 

"Уникално събитие, което събира нови адмирации към човешката порода, когато се запознаеш с редовите англичани".

Мерките за сигурност са безпрецедентни. В центъра на Лондон, който е почти напълно затворен за автомобили, са разположени около 10 000 полицаи. Лондонската администрация е обещала 250 допълнителни влакове на метрото, за да може да помогне за извозването на хората. Голяма част от ключовите станции, където ще бъде погребението и откъдето ще минава каляската, са напълно затворени. Други ще бъдат ползвани само като изход, но не и като вход, за да могат след церемонията хората бързо и безопасно да се изтеглят.

"Друга тема, която да се дискутира в Англия няма.  Единственото нещо, което се прокрадна, бе посещението на съпругата на президента на Украйна - Зеленски. Тази тема  всъщност засвидетелства  подкрепата  на кралското семейство за украинците."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20

Форум "Световно образование" идва в Пловдив на 6 октомври

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година.  Какво ново и къде на образователната карта на ЕС се появяват скрити възможности, говорим с  Николай Христанов , от "Интеграл", те са инициаторите на форум "Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще..

публикувано на 02.10.24 в 10:39