Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигата край Трилистник се скъса заради 20-годишно безхаберие

Снимка: Пловдив прес, архив

18 дни след наводнението в село Трилистник, община Марица, все още се отстраняват пораженията от водата, каза в интервю за програма "Точно днес" кметът на селото Мирчо Петров.

"Преди 2-3 месеца асфалтирахме улица, защото там живеят млади семейства с общо 8 деца, които скоро си купиха къщи. За съжаление тези домове и още 120 къщи бяха залети от реката. Снощи дарител докара бяла техника, децата от тези къщи ме питаха: "Чичо кмете, защо пусна водата по нашата улица?". Разплаках се и не можах да им отговоря", разказа емоционално кметът.

Петров обясни, че в Трилистник инфраструктурата е сравнително нова, но въпреки това са наводнени над 120 къщи, като водата е стигала на около 1,5 метра. 

"Близо 200 камиона имущество сме изхвърлили, защото вече е негодно. Сега петък и събота пак ще има извозване, защото е замърсено имуществото", обясни кметът на селото. 

Мирчо Петров подчерта, че ръководството на община "Марица" заедно с кмета Димитър Иванов са били на място още от първите часове на наводнението. Днес независима комисия ще описва щетите. "Още не е ясен размерът на пораженията, но ще са поне по 20 000 лв. на къща", смята кметът. 

Той допълни, че в Трилистник без дом е само едно семейство с 2-ма ученици в 5 и 8 клас. Семейството е настанено в 2 фургона за живеене с всичко необходимо.

"Още първия ден много хора дойдоха да ни помагат. Доброволци имаше от Търново, Смолян. Водата толкова бързо дойде, че буквално вадихме хората от домовете им. Пожарникар, който се връщаше от дежурство, прецени, че не може така да се вадят хората и с трактор ги вадеше", разказа кметът.

По думите му, първият проблем е изсушаването на домовете. "Дървата и пелетите на хората са мокри, изгорели електроуреди. Вчера раздавах 100 бройки перални, печки, хладилници дарение от фирми. Вчера ОбС гласува по 500 лв. на всички наводнени домове и по 1000 лв. на 7 доброволци. Дезинфекцирано е цялото село", обясни Мирчо Петров.

Като основна причина за наводнението в Трилистник се сочи скъсаната дига на река Стряма.

"Дигата е скъсана заради 20-годишното безхаберие, не от 100-годишна вълна. Не знаят кой отговаря за дигата - "Напоителни системи" ли, "Басейнова дирекция" ли. Аз съм от 19 години кмет, усилията ми са насочени най-вече да спася хората от наводнението", коментира кметът и допълни, че преди 6 години чрез медиите успял да предизвика спешен ремонт на 2 участъка на дигата, но трябвало на още 4. 

"Очаквам промяна, но се опасявам, че по-нататък нещата ще се повторят... Трябва да се промени начинът на поддържане на река Стряма", е категоричен кметът на Трилистник.

Цялото интервю на Елена Крушкова с кмета на Трилистник е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Вотът ще бъде надцакване между двете ДПС-та

Приближаваме към есента на 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад",  коментарът му за ресора на..

публикувано на 18.09.24 в 11:31

Очаква се Иван Петков да води листата на БСП-ОЛ в Пловдив

24 партии и 9 коалиции ще се явят на поредните изборите през октомври. За кампанията в Пловдив на коалиция "БСП-Обединена левица" разговаряме с народния представител  Иван Петков . Петков съобщи, че той ще бъде водач на пловдивската листа, ако Националният съвет утвърди решението на местната организация. Очаква се това да стане на 20 септември, след..

публикувано на 18.09.24 в 09:40

Възстановената църква в Стряма има храмов празник

Църквата „Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов“ в село Стряма отбеляза храмовия си празник с литургия и курбан за здраве. В проповедта си отец Красимир разказа преданието за София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов, загубили живота си по времето на император Адриан (117-138 г.).  "Нека следваме примера на тези мъченици, които в трудни..

публикувано на 17.09.24 в 13:23

Няма да намалеят сделките заради новите правила за кредитиране

Нови правила за отпускане на ипотечен кредит влизат в сила от 1 октомври. Получателите трябва да имат поне 15% от стойността на имота. Срокът за изпълнение ще бъде до 30 години, а месечната вноска ще е в размер на до 50% от месечния доход на кредитополучателите.  Как ще се отразят промените на тегленето на заеми и на цените на имотите? Това ще..

публикувано на 17.09.24 в 10:04

Въпроси и отговори за българското образование днес

Образованието е в основата на всяко общество. Но в днешния бързо променящ се свят колко добре се държи тази основа? Излизаме на улицата, за да попитаме хората какво всъщност мислят за състоянието на образователната система в страната им.  От ученици и родители и съвсем случайни граждани, като певецът Орлин Павлов, чухме опит от първа..

публикувано на 16.09.24 в 12:23