Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

Христина Христова
Снимка: БГНЕС

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас. Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително. 

На какво могат да разчитат хората от следващия месец за пенсионните си доходи- за това разговаря Неда Велкова в предаването "Ден след ден"  с бившия социален министър Христина Христова. 

Тя обясни, че идеята на преизчислението е да се намали огромната разлика между старите и по-скоро отпуснатите пенсии, които при еднакви осигурителни условия са с много различни стойности. 

Според Христова начинът, по който се прави преизчислението, се отдалечава от основния принцип на пенсионноосигурителната система в България- осугурителното право да съответства на осигурителния принос на човека. Тя предвижда, че крайна сметка много от пенсионерите ще бъдат разочаровани, тъй като увеличение ще е получат една трета от тях.

"Някои от хората, които в периода 2010- 2012-2015 са получили своите пенсии, ще имат съвсем малки увеличения, а такива, които са се пенсионирали след този период, няма да имат такова. Дори при някои може да се получи по-малка пенсия. Разбира се, те трябва да са спокойни, защото никой няма да получи по-ниската пенсия, а ще се получава сума в размера от месец септември 2022 година"- коментира Христова. 

Тя разясни, че преизчислението става, като има един базисен размер на пенсията. При всички отпуснати пенсии преди 2008 година ще ползва средния осигурителен доход, с който ще започва преизчисляването - умножение на средния осигурителен доход с индивидуалния коефициент от 2007 година. За всяка следваща година ще се умножава с това, което е по-високо- ръста на средния осигурителен доход или ръста на инфлацията. 

Повечето минимални пенсии са дотирани от държавата, защото при изчилсяването им се е получил размер, по-малък от минималния гарантиран. Те няма да получат увеличение. 

Колкото по-скоро се е пенсионирал един човек, толкова по-малко увеличение ще получи, защото тогава осигурителният доход е бил сравнително висок, което определя един по-голям размер на получената пенсия. Най-голямо увеличение могат да очакват пенсиониралите се преди 2008 година.

Христина Христова посочи, че според нея като цяло по отношение на публичните финанси сме в сложна ситуация. 

"Мисля, че ще имаме ситуация на проблеми в бюджета още при последното тримесечие на тази година. Сега имаме излишък в бюджета, но като започнат усилените плащания през октомври, ноември и декември най-вероятно ще излезем на дефицит" - прогнозира тя.

Интервюто на Неда Велкова с Христина Христова може да чуете в прикачения звуков файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08