Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът - купчина от пъзел с различни части

Президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 48-мо НС следващата сряда. От седемпартийния Парламент се очаква така да подреди  задачите пред властта, че българите да преживеят по-леко и с повече достойнство зимата. Формулата, по която ще се случва това – все още в зоната на здрача, трябва да изгради конструкцията за реанимиране на българската държавност.

В непрекъснато усложняващата се геополитическа среда на ход са политиците, които всички ние избрахме с вота си или пък – с отказа си от него. Ще се случи ли така необходимото управленско мнозинство след направените вече партийни заявки и какви компромиси са допустими в името на България – събеседник – Христо Иванов – съпредседател на ДБ и депутат от Пловдив.

"Няма особено приближаване към намиране на формула за съставяне на мнозинство, което да бъде работещо. Седемчленният Парламент е като купчина от пъзел с части на различни конструктори.. Могат да се правят всякакви сглобки, но нито една от тях не изглежда да работи добре и да обещава стабилност и ефективност. Въпросът не е да се намерят някакви 121 депутати, които да изберат някакъв Кабинет, а той да се ползва с обществена подкрепа и да придвижи България напред". 

Като основен препъникамък, Иванов посочи продължаващия отказ на ГЕРБ да разбере, че техният електорален бастион от 600 хиляди гласа на четири последователни избора, той си остава стабилен. Партията е загубила повече от година, откакто е приключила мандата си,  без да обясни защо има толкова много критики и неприемане към тях  -  моделът на системна корупция, която при тяхното управление е достигнала зрелост. ГЕРБ са изгубили време да покажат на хората, че са готови да променят този модел, подчерта Иванов..

"Майсторството на Бойко Борисов е в това, че сега успява да създаде усещането, че ГЕРБ са готови на всякакви отстъпки.  Доверието към неговата дума обаче е много ниско след 12-годишно управление. Той трябва да осъзнае това".

Иванов подчерта, че при това позициониране на ГЕРБ от ДБ не виждат условия за разговори и подкрепа за първия им мандат, защото изходни условия липсват - проблемът се концентрира около върховенството на Закона и борбата с корупцията. Още повече, че и ПП  като възможни партньори, отговарящи до  голяма степен на очакванията на ДБ, са заявили, че не биха подкрепили мандат на ГЕРБ.

По думите на Иванов,  ПП трябва да бъдат оставени да осъществят втория мандат и сами да направят заявка, на база на която от ДБ ще решават какво и до каква степен отговаря на техните приоритети.

"Разбираме, че третият мандат се връчва по усмотрение на президента, който в цялата тази криза неизменно връчваше мандата на БСП и те неизменно го проваляха. Би било отговорно той сега да преосмисли този подход, защото няма нищо, което да говори, че и сега  би сработил по-добре. Нали знаете какво се казва, когато настъпиш два пъти една и съща мотика?. А токато го направиш четири пъти..."

Руската агресия, липсата на върховенство на правото в България, корупцията и инфлацията са трите поставени проблема от ДБ, по които ще се търсят  партньори с ясното им формулиране, а не -  шикалкавене по темата от хора, на които не може да се има доверие, подчерта Христо Иванов.

Цялото интервю - звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58