Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък скок на късогледството при децата отчитат офталмолози

За две тревожни тенденции сигнализират офталмолозите от „УМБАЛ-Пловдив“ – значително подмладяване на катарактата, т. нар. старческо перде на окото, и стрeмително нарастване на късогледството при децата.

Според началника на Отделението по очни болести д-р Гергана Попова тя и нейният екип все по-често оперират млади хора в трудоспособна възраст с катаракта и вече имат случаи на 35-36 годишни. 

През 2000 г. интервенциите се правеха на хора над 75-80 г., след това възрастта се подмлади с около 20 г., но сега заболелите са много млади. В основната си част това са ITспециалисти или работещи на компютър в банки и в администрацията, заяви тя.

Известният офталмолог посочи, че се е променил и видът на катарактата. Сега мътнината се диагностицира в задната част на лещата, която изглежда като намазано с английска сол стъкло.

Причините за подмладяването на заболяването не са проучени все още. Освен заради компютрите, не могат да се изключат и екологични проблеми – въздух, вода и особено храните, коментира д-р Попова. 

За да се спре тази негативен процес, е задължително да се ползват предпазни стъкла и очила.

При децата късогледството е в резултат не толкова на ползването на компютрите, колкото на телефоните. Засегнати са не само тийнейджъри, но и хлапета  от началния курс, защото преди да се научат да четат, вече си играят с някакво устройство.

Контролът от страна на родителите е от изключително значение в тези случаи. 

Д-р Попова препоръча и редовни консултации с очен лекар. Необходимо е един път годишно да се проследяват зрителните функции и особено за зрителната умора. 

Късогледството не може да се излекува, но е възможно да се спре неговото развитие, за да не се стига до бързо влошаване на зрението, посочва д-р Гергана Попова.

Важно е децата да консумират полезни за очите продукти: извара, айран, варена риба, говеждо месо, заешко и пилешко месо, моркови и зеле. Давайте му боровинки – черни, червени, и задължително магданоз и копър, съветва специалистът. 

За очите са полезни поливитамини с микроелементи, калциеви препарати с витамин D, фосфор, препоръчва началникът на Очно отделение в „УМБАЛ-Пловдив“.

По публикацията работи: Иванка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка и порой съсипаха реколта и пътища в село Славейно

Градушка и проливен дъжд унищожиха посеви на жителите в смолянското село Славейно, каза за БТА Милена Апостолова - жител на селото. Всичко е унищожено, кой каквото има в градините - домати, краставички, тиквички, фасул, цветя, добави Апостолова. Пътят към една от махалите в селото е затворен заради свлачище. Паднала е и подпорна стена под един от..

публикувано на 20.08.24 в 22:22

Разбиха голяма пловдивска група трафиканти на бежанци

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми седем мъже за участие в организирана престъпна група за трафик на мигранти. Арестувани са двама граждани на Йордания, като единият от тях е със статут на постоянно пребиваващ у нас, един австрийски гражданин от сирийски произход, двама сирийци, постоянно пребиваващи у нас и още един български..

обновено на 20.08.24 в 18:49

Костадин Тотев е новият управител на ВиК – Смолян

Тотев бе представен днес пред служителите на дружеството от заместник областния управител Красимир Даскалов.  Той посочи, че на първо място ще се заеме с възстановяване на нормалното водоподаване за населението, тъй като са недопустими аварии като тези в Мадан, Девин, Малка Арда и Павелско. Първоначалната информация е,  че предприятието е доста..

публикувано на 20.08.24 в 15:49

Удължиха до края на годината срока за строеж на новия мост до Първомай

Дейностите по строителството на новия мост над река Марица на пътя Плодовитово – Асеновград, в участъка между Първомай и село Градина, се удължават до декември. Те бяха преустановени от март до 17 юни, за да се опазят популациите на животинските видове в защитените зони на „Река Марица“ По тази причина срокът за приключване на строителството е..

публикувано на 20.08.24 в 14:25

Арестуваха млади шофьори, опитали да избягат от полицейски проверки

22- годишен шофьор, опитал се да избегне полицейска проверка, е задържан в Трето РУ в Пловдив. На централния бул. „Цар Борис III Обединител“ полицейските служители подали сигнал със стоп-палка към мъжа зад волана на лек автомобил „Фиат“. Вместо да спре на указаното място, той ускорил и избягал.  Преследваният автомобил се ударил странично в друга..

публикувано на 20.08.24 в 12:29