Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измамилият с кредити на тяхно име свои приятели остава в ареста

Защитата яростно се нахвърли върху журналистите, че разгласяват случилото се и опита да забрани снимки и записи

| обновено на 18.10.22 в 19:46

Обвиненият за измама чрез теглене на онлайн кредити с чужда самоличност - Йордан Петков, остава в ареста - реши Пловдивският окръжен съд.

Магистратите прецениха,  че има данни за неговата съпричастност към извършената измама, стореното е с висока степен на обществена опасност и има реална вероятност той да избяга в чужбина или да извърши друго престъпление.

В съда се яви майката на  Йордан, която показа документи, че е погасила текущите вноски по всички изтеглени от сина и кредити – погасеното е на обща стойност около 500 лв.  

Самият той пък обеща да върне всичко до стотинка на ощетените, което, според предварителните данни на разследването, е близо 90 хиляди лева.   Това даде довод на защитата да поиска неговото освобождаване,  понеже се изисква лично присъствие за разпореждане с имуществото му. 

Става дума за десетина теглени от няколко банки  кредита от името на трима души, извършено след открадването на техните лични данни, включително документите за самоличност.  Йордан и жена му Ралица  успяха да изтеглят кредити за 90 000 лева на името на трима свои приятели, като открили дистанционно сметки в 9 банки на тяхно име, след като заснели личните им карти и видеа с техните лица.

Прокуратурата обаче настоя за постоянен арест,  защото има данни за готвено напускане на страната на цялото семейство към Турция, включително с невръстното дете на двамата и майката на Йордан Петков - Гергана.  Така, съдът прецени, че едниствено подходящата мярка за него е постоянен арест.

Жената на Йордан - Ралица Козарска, е под домашен арест в жилището си в Стара Загора заради малкото им дете и не се яви, тъй като не оспорва  мярката си за задържане.

Процесът претърпя множество абсурдни обрати,  след като адвокатките на Йордан Петков яростно се нахвърлиха върху журналистите, че са оповестили случая и дори продължават да го отразяват, което според тях било грубиянско, невъзпитано, нередно и дори незаконно. 

Освен това забраниха клиентът им да бъде сниман (въпреки че се намира в обществена институция като Съдебната палата, преди да влезе в съдебната зала, където вече има такива права) и дори заплашиха да съдят медиите, които излъчат негови снимки. 

След това, в заседалната зала те връчиха на прокуратурата сигнал до самата прокуратура, за оповестената от  държавното обвинение в медиите информация по случая от голям обществен интерес. 

Това доведе прокурорът по делото Галина Минчева до искрено недоумение, но тя спокойно прие и документира техният писмен протест. 

След края на заседанието, двете защитнички на Йордан Петков продължиха с иронични нападки към медиите, като обаче категорично отказаха да коментират извършеното от техния подзащитен, въпреки настоятелните покани да изразят своята позиция по случая. 


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Четири автобуса възстановяват маршрутите си покрай Централна гара

От днес 4 линии на пловдивския градски транспорт възстановяват маршрутите си по западното платно на бул. „Руски“. Автобусите с номера 12, 16, 18 и 116 ще се движат в този участък по маршрутите си, съгласно Общинската транспортна схема. Връщането към обичайното трасе стана възможно след отварянето за движение на колелото на Централна гара.

публикувано на 18.09.24 в 07:57

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

публикувано на 18.09.24 в 07:40

Мъж пострада при пожар в цех в Пазарджик

35-годишен мъж е пострадал при пожар снощи в Пазарджик. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" уточняват, че сигналът е подаден минути преди 20.00 ч. снощи. Горял е  цех за преработка на тонер касети, намиращ се в гр. Пазарджик. Пожарът е ликвидиран от 3 екипа на пожарната в Пазарджик с общо 8 служители.

публикувано на 18.09.24 в 07:36

Седма точка от демокартата на АгроХъб.БГ отваря врати в село Мало Конаре

Нова демоточка на Европейския цифров иновационен хъб АгроХъб.БГ в стопанството на Десислава и Иван Кабурови в пазарджишкото село Мало Конаре  се открива днес. Демоточката във фамилното стопанство на Десислава и Иван Кабурови е част от технологичната инфраструктура на ЕЦИХ АгроХъб.БГ, която се изгражда на територията на България по проект,..

публикувано на 18.09.24 в 07:20

Голяма токова авария нарушава водоподаването в Пловдив

Електрическа авария на помпена станция "Юг" е  причината тази вечер няколко района в Пловдив да останат без вода, обясниха от   ВиК.   По сигнали в социалните мрежи, засегнати пряко са  районите "Централен", "Западен" и "Южен".   Голяма част от града е с нарушено водоподаване заради токов удар от съоръжене на EVN.  Аварийни екипи работят за..

публикувано на 17.09.24 в 20:38