Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нямаме яснота как законово ще падат цените на горивата

| обновено на 02.11.22 в 16:10
Снимка: БГНЕС

Ще паднат ли цените на горивата на бензиностанциите? Говорим с Апостол Апостолов, собственик на малка бензиностанция в Пловдив. Той е и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Апостолов каза в интервю за програма "Ден след ден" : "Цените, които са актуални са тези, които предлагат от Лукойл, те и са най-ниски в региона. Ето какви са днес - за литър дизел 3,26 лв., бензин - 2.89 лв., газ - 1.08 лв.

"Прогнозите, които правят политиците за намаляване на горивата звучат добре, но не знам как технически ще се изпълнят", каза търговецът на горива. Той попита:  "Как може да обложиш някого с печалба от 1 лев и след това да я върнеш на бизнеса, след като нямаме законови мерки да го направим, защото собственик на Лукойл е швейцарска фирма."

Депутатите на ГЕРБ внасят предложение и искат механизъм, чрез който да се намалят цените на горивата:  "За България и за гражданите в тази криза е много добро предложение, но ако погледнем от друга гледна точка, не е работа на политиката да се меси в бизнеса. Това са политически дивиденти, но не виждам как може да принудиш компания, която не е регистрирана в България и не плаща тук данъци, сега да плати данък. За хората ще има глътка въздух, идва тежка зима, сметките се увеличават."

Делян Добрев от ГЕРБ казва, че цената на уралския нефт е една и съща, но днес цените са по-високи: "Аргументите  са ясни, но проблемът тук е, че цените се котират спрямо европейския плац, и сега печалбата за производителите на горива е налице. Идеята за облагане на свръхпечалба е хубава, но не знаем как ще се облече законово и ще се изпълни у нас. Ние печелим от оборот, надценки ни са минимални и почти никакви, всеобща тайна е че "Лукойл България" продава под себестойност. Като цяло от нашия бизнес, стискаме зъби и се надяваме и за нас да има място по слънцето", заключи Апостолов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17