Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и съдби „Ден след ден"

Снимка: Антоанета Петричанска

Оградата по границата ни с Турция е дълга 234 километра и беше построена окончателно през лятото на 2017 година. Цената й е била около 200 милиона лева, обяви тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. А Румяна Бъчварова, която тогава беше министър на вътрешните работи, каза: „Гражданите трябва да се чувстват сигурни, защото така, както е изградено съоръжението, не дава възможност за преминаване на границата.“

Припомням, оградата стана факт след натиска на Патриотичния фронт. Това бе едно от най-важните искания на патриотите, за да подкрепят правителството на ГЕРБ.

Както медиите многократно отбелязваха, тази ограда беше гордостта на бившия вицепремиер в третото правителство на Бойко Борисов, съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той нарече съоръжението "Великата българска стена".

Пет години след построяването й оградата е негодна, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

За натиска и борбата с нелегалната миграция, за оградата и охраната на границата ще говорим с неактивния сега като политик, но активен бизнесмен Валери Симеонов.

От Пловдив:

Пловдивските полицаи и пожарникари отдадоха почит на загиналия си колега край Елхово Петър Бъчваров. Точно в 12 часа с вой на сирени и едноминутно мълчание служители на МВР от цялата страна почетоха паметта на своя колега. Репортажът от Пловдив е на Стоян Терзиев.

Ще стане дума за още една смърт при изпълнение на служебни задължения – на военния пилот Валентин Терзиев, чиито изтребител МиГ-29 се разби при учение край Шабла миналата година. Прокуратурата обвини за смъртта му полк. Методи Орлов, заместник-командир по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево". Според съпругата на военния пилот могат да бъдат обвинени още четирима ръководни офицери. Темата обобщава в репортажа си Яница Марова.

Камери броят колите, минаващи през колелото на Водната палата в Пловдив. Измереният трафик и експертната оценка за него вероятно ще решат съдбата на бъдещия пробив. Севдалин Палаузов работи по темата.

Бившата сграда на БНБ в Пловдив отвори врати за посетители. От 15 до 19 часа всеки, който желае, може да разгледа банковия салон. Там ще ни „отведе“ с директното си включване Елена Крушкова.

И още:

В беда ли е Байдън? Какво показват междинните избори в САЩ, които понякога служат за референдум за президента? Какво следва, ако републиканците си осигурят надмощие и поемат контрола над дневния ред на американския президент? Коментарът ще е на д-р Борислав Цеков от Института за модерна политика.

За една изпълнена брациговска мечта е репортажът на Невена Петрова. Тя разказва за създаването в Брацигово на Център за подготовка на кадри за архитектурно-строителна реставрация, който ще е единственият в страната. 

Слушайте програма „Ден след ден" по Радио Пловдив и в днешната сряда следобед от 15 до 17 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ – за вярата, кризите и здравето

Не само петък, но тринайсти ден от септември. Посрещаме го без фатални нотки и с важните теми за Пловдив и страната. Ето какво ще чуете във времето до 9.30 часа: До какво ще доведе политическата криза у нас и опасно ли е да се правят промени в изборния поцес преди тя да приключи? Отговор на този въпрос ще търсим от Калин Славов ,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37

Четвъртък следобед с „Вход свободен“

С Елеонора Аврамова говорим за събитието „Свещени води: Божествената женска сила“, тази събота, в Пловдив. Очаквайте след 14 часа. Говорим и с режисьора Николай Василев за филма „Ваклуш“, който ще се прожектира безплатно за пловдивчани и гостите на града, в неделя от 18 часа, в Lucky Дом на киното. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и..

обновено на 12.09.24 в 09:45

"Точно днес" от археологията до шофьорските курсове

Утрото с Радио Пловдив на 12 септември започва с актуалните теми и събития. Нови правила за шофьорските изпити влизат от декември, след като бяха обнародвани в Държавен вестник. С тях се слага край на безкрайното явяване на изпит за придобиване на правоспособност. До 4 пъти се ограничават опитите за взимане на шофьорска книжка в рамките на..

публикувано на 11.09.24 в 17:00

Различен следобед с "Вход свободен"

Днес в предаването минутки след 13:30 наш гост ще бъде Елисавета Котова - председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Поводът да я поканим е,  20-ти юбилеен летен  лагер в гр. Априлци, който асоциацията обедини както децата с диабет, така и техните  родители. Акцент тази година бе темата  "Подсладителите и последните научни..

публикувано на 11.09.24 в 09:30

"Точно днес" на 11 септември

В сряда сутрин - броени, дни преди началото на новата учебна година, говорим по актуални теми и следим събитията  с днешна дата. - 5 въпроса свързани с проблемите в образованието, на които Асоциация Родители търси отговор от институциите. Говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциацията. - И още за телефоните и забраната им в училище и..

публикувано на 10.09.24 в 14:28