Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър се предаде на "дървената" мафия


Темата за доставките на дърва за огрев на населението занимава вече и политиците, но тя е и тема целогодишна за хората.  Скокът в  цените там е драстичен – минимум 2 хиляди лева трябват за осигуряване на отоплителния сезон

Мащабни корупционни схеми се вършат с дървата за огрев, анад дървената мафия е разпънат държавен чадър. Това твърди депутатът от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев, който е и бивш шеф на Агенцията по горите. 

Основната причина  за  дефицита на дърва за отопление в момента идва от презапасяването, заради страховете на хората, активирани от политическото говорене за тежка и кризисна зима, студена и без ток. Освен  при дървата се наблюдава трескаво купуване и на всички други отоплителни уреди,  смята Александър Дунчев. 

Сопред него, този проблем можеше да се реши още през пролетта, ако държавата бе осигурила бърза и гъвкава схема на снабдяване. Има обаче и недобросъвестни кметове пхо места, които спъват процеса.  

Това става чрез печално известните „Списъци“, които са непрозрачни и  се съставят по начин, който предполага натиск или дори отмъщение от страна на кметовете.  Затова, те не трябва да имат право да вършат това, а хората да могат сами да подават молби в съответните предприятия за доставка или горски стопанства.

Има и други форми, свързани с чисти корупционни схеми. И ако даден директор може да бъде уволнен, то кметовете са избираеми и по този начин – недосегаеми.  

Когато кмеът си е купил избори, той придобива политическа тежест за партията си,  става  много значим фактор в бъдещето. Понякога такива кметове са по-авторитетни и от министри и депутати, защото упражняват натиск и буквално диктуват кой директор да бъде назначен или уволнен,  според неговото, на кмета удобство. След това се разпъва и политически чадър, с който се покриват следите на всички злоупотреби, главно с търговете.  Избират се местни фирми или просто близки до кмета по негово усмотрение.  

Така те си създават обръч от фирми, които после работят за тях за следващите избори. Така кръгът се затваря, а единствени потърпевши остават обикновените хора. Често уви има и прокурорски чадъри, които правят допълнитено недосегаеми виновните.  

Крупни нарушения се установяват навсякъде в цялата страна, но последствия няма. Най-често контролните органи прикриват нарушенията, защото самите те са под натиск от уволнение по местата, където живеят и работят. 

Вече искаме оставката и на служебния министър на земеделието, защото той явно се е предал на мафията - заяви депутатът Александър Дунчев

Прозрачността и читавите кадри са единствените начини да се пресекат престъпните схеми в дърводобивния отрасъл. Кметовете да нямат повече никаква роля в разпределението на суровината за огрев и пълна прозрачност на всички заявки за дърва.

Още примери за злоупотреби, нарушения и престъпления на „дървената мафия“ – чуйте от Александър Дунчев  в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Нощ на ангелите" превръща Пловдив в град на доброто

"Нощ на Ангелите“ отбелязва петото си издание с най-мащабния  благотворителен фестивал, правен до сега. Събитието ще се проведе на 14-ти и 15-ти септември на Гребната база в Пловдив  и разраства мащаба си, за да докаже, че за доброто няма граници.  И  тази година се запазва традицията на 17-ти септември, денят в който почитаме паметта на..

публикувано на 12.09.24 в 15:44

Промените при шофьорския изпит няма да намалят катастрофите

Промените при шофьорските изпити от декември месец няма да допринесат за подобряване на пътната безопасност. Те са козметични, необходими са доста по-големи промени, но няма воля да бъдат предприети. Това коментира Трендафил Маринов от Съюза на автоинструкторите по повод промените в наредбата за придобиване на свидетелство за правоспособност. С..

публикувано на 12.09.24 в 10:29

От края на септември можем да се ваксинираме и за КОВИД, и за грип

На прага на есента в региона върлува предимно КОВИД, който напук на твърденията, че протича леко, въобще не е така. Пациентите се оплакват от силно главоболие, много силни болки в гърлото. Хубавото е, че продължава около 5 дни, обясни  д-р Костадин Сотиров , председател на Регионалната колегия на общопрактикуващите лекари в Пловдив.  Типичните..

публикувано на 12.09.24 в 10:09

Е-системата за автобусите е готова, от общината зависи стартът й

Нямаше технически проблеми по автобусна линия 25, в която пилотно стартира електронната система за таксуване в градския транспорт. Десетки граждани вчера са закупили билетчето си с банкова карта, съобщи управителят на фирмата-изпълнител "ТИКСИ" Николай Недялков. "Най- вероятно е вид любопитство, за да видят хората как работи системата. Очакваме с..

обновено на 11.09.24 в 11:24

Правилата на училищно ниво са най-доброто решение

Предложението на синдикат „Образование" към КТ“Подкрепа“ с промяна в Закона за предучилищното и училищното образование, родителите да подписват договор с учебните заведения, че децата им няма да използват мобилните си телефони в учебните часове предизвика обществения интерес и коментари.  За програма "Точно днес“ директорът на СУ „Черноризец..

публикувано на 11.09.24 в 11:21