Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водим гражданска война с бюлетини или машини да е вота

| обновено на 18.11.22 в 12:00

„Имам чувството, че водим гражданска война българите дали да гласуват с машини и изборите да се правят от частни фирми, или да са свободни хора, които провеждат изборния процес по нормалния за всички европейски държави начин“. Това коментира депутатът от ГЕРБ – СДС Радомир Чолаков, който е и член на правната комисия, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той добави, че не може да си представи как партията им ще се откаже от връщането на хартиената бюлетина, тъй като това е централната теза. Освен това избирателите на ГЕРБ искали тя да се върне. Според него с тези промени се връща правото на българите да провеждат изборите си сами.

„От година насам изборите ги провежда фирмата „Смартматик“ и обявява изборите, което е нечувано в целия свят. Властта произтича от народа – това означава, че народът гласува, народът брои и народът съобщава резултата от изборите, с които народът произвежда своите органи за управление.

Това не може да се поверява на машини и на фирма. Ние сме първата държава в света, която си аутсорсна изборите на частна фирма и от година живеем в един скандал“, коментира Чолаков.  Затова и още след края на заседанието той знаел, че ще започне с политическата истерия и се е пошегувал с колегите си, че могат да започнат с обичайния хейт срещу хартията, срещу мафията.

 Думите на лидера на партията Бойко Борисов вчера поясни така:

„Борисов просто обърна внимание, че може би сме се увлекли в закриването на обществения съвет, което и аз като го погледнах може би беше излишно движение. 

Реално той каза оставете обществения съвет и му разширете състава, върнете район „Чужбина“, ако много настояват, но нека те да кажат от къде ще се вземат мандатите. От България трябва да се вземат мандати – от къде - от Пловдив, Пловдив – област, Варна, Враца и ще видите, че ДПС ще спечели“, коментира Чолаков. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56