Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коледна изложба" в галерия “Артистика“

| обновено на 06.12.22 в 17:04

Творческо обединение „Collegium pro arte+“, на преподавателите от НХГ „Цанко Лавренов“, открива своята „Коледна изложба“ в галерия "Артистика", на 8-ми декември, от 18 часа.

В експозицията ще бъдат показани живописни, графични и дигитални произведения в различни стилове и жанрове, скулптура, създадени от преподавателите Ангел Китипов, Антония Фингарова, Атанас Камешев, Ваня Годжелова, Зина Жекова, Диана Папазова, Димитър Келбечев, Илиана Манукова, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Панайот Панайотов, Петър Чучулигов, Петя Анастасова, Пламен Велчев, Полина Станчева, Христо Жеков и Светлозар Чавдаров.

Деветнайсет от преподавателите, представят 33-и свои творби.

Учителите по специалните предмети в Художествената гимназия, са автори с богати и разнообразни творчески биографии. Те организират и участват в културни събития, пленери и общи изложби в галерии в Пловдив, страната и в чужбина, обединени в художествената група "Collegium pro arte+".

Куратор на събитието е известният художник Костадин Отонов, който е дългогодишен преподавател по "Рекламна графика", в НХГ „Цанко Лавренов“, а на негово име е кръстен националния ученически конкурс "Плакат-Костадин Отонов", организиран от училището.

„Това е примерът, личният пример на учителя, когато той покаже творбите си. Децата много често следват своите учители и у всеки, отнякъде, се запалва малка искрица. Така, че учителите имат една благородна мисия. Тези изложби, също, имат такава мисия. Това зареждане, което децата ще получат гледайки работата на учителите си и същевременно и уважението, което ще имат към своите преподаватели. Това е много важен процес, за да може действително, да има надежда за бъдещето“, споделя известният художник Костадин Отонов. 

Като гост, в предаването "Вход свободен", той разказва за изложбата и мисията на преподавателя.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пламен Монев с нова живописна изложба в галерия "Дяков"

Тазгодишният лауреат на Годишната награда на Галерия „Дяков“ за принос в развитието на живописта Пламен Монев открива  изложбата си „Между Черно и Бяло море“. Живописните му платна  водят почитателите на места, където очите се изпълват с необятността на морската шир, дори когато тя е само загатната. Монев е завършил  Националната..

обновено на 19.09.24 в 10:08

Куклената актриса Мария Лазарова представя книга

Куклената актриса Мария Лазарова написа първата си книга за деца. Повече от 25 години животът й е свързан с ДКТ Пловдив, където участва в стотици постановки, превръщайки се в познати и непознати герои. През 2000 година напуска трупата и се отдава на магията на телевизията. Заедно с нейния син Георги Лазаров – актьор и режисьор, създават..

публикувано на 19.09.24 в 10:05

Увлекателен разказ за Япония от първо лице

Книгата на Юлияна Антонова Мурата „Хай хай, Япония“ ще бъде представена в Дом на културата „Борис Христов“. Това е последната книга от четирилогията с кратки разкази по истински случаи и е послание за приятелство. Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ и немска филология и психология..

обновено на 19.09.24 в 09:12

Два спектакъла на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Метаморфози по Овидия"  на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград е поредното заглавие, което пловдивската публика ще види в рамките на 28-то издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Спектакълът под режисурата на Стайко Мурджев и сценография и костюми на Никола Налбантов е с номинация Икар..

обновено на 19.09.24 в 08:42

"Вицекралят Банк" гостува на сцената на Драматичния театър

Националният театър на Будапеща – Унгария представя „Вицекралят Банк“ от Йожеф Катона на Голяма сцена на Драматичния театър. Режисьор на спектакъла е Атила Виднянски. Мащабната историческа драма с размаха на Шекспирово платно разказва за смутните времена на Средновековието.  Пиесата заема особено място в историята на Унгария. Забранена от..

публикувано на 18.09.24 в 09:06