Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От времената до нравите - "Точно днес"

| обновено на 14.12.22 в 16:57

Правителството си остана химера. С първия мандат - на ГЕРБ, отхвърлено категорично.

Тежката политическа криза, рамкирана от тежки политически страсти, партийно късогледство и коалиционен далтонизъм едва ли ще надскочи и летвата на втория мандат. Алтернативи засега сякаш няма, а политическият процес е зациклил в спорове за хартиените бюлетини, бюджет, президентско вето и търсене на хора с нов излъскан имидж. Реалността дотук предлага скука.

Под повърхността на времето обаче изглежда по-интересно, както и оттласкването на педи от повърхността на злободневните ни грижи. 

В четвъртък в програма „Точно днес“ до 9.30 с все по-обвземащо ни предчувствие за зима, но и за празник в цветовете на надеждата, ще Ви предложим няколко паралелни разказа с нашенски сюжети.

Политическия предоставяме за анализ на политолога д-р Александър Димитров – преподавател в УНСС.

Разговорът за диагнозата на обществото и демонстриращите трайно безсилие елити да се превърнат в държавници през последните две години, ще продължим с писателя, преводач и публицист Бойко Ламбовски. Той е част от престижното жури за Наградата за нова българска проза „Хеликон“, която ще бъде връчена днес.

Разказът на времето с фокус към следите, които то е оставило в Пловдив, ще разчетем с кодовете на археологията, а след това - и на хрониката. Събеседници са археологът и ръководител на екипа, който изследва селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе Десислава Давидова. А преди представянето на книгата „Спомен от Пловдив 2“ на дългогодишния изследовател и краевед Мимо Райчев за архитектурата на соца с автора разговаря Стоян Терзиев.  

Усещането за Коледните празници ще бъде малко по-близо до нас след откриването на сборната зимна изложба – живопис, графика и скулптура в галерия „Аспект“. Ще я представи галеристката Олга Петрова.

А в „Добро утро, Ден“ и в четвъртък оставаме в компанията на Людмила Сугарева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10