Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ядем гел с подсладители, вместо сирене

Поскъпването на цената на суровото мляко, което е основната суровина за млечните продукти, доведе до по-голям наплив за производство на ментета. Това коментира д-р Сергей Иванов,  управител на Центъра по биология на храните в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив. Поводът е проучване на „Активни потребители“, според което 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. 

По думите му това, което ядем е по-скоро гел с подсладители, вместо сирене.

„Водата сама по себе си не е вредна. Вреден е начинът, по който се вкарва в сиренето, тъй като тя променя коренно физикохимичните си свойства и свойствата на сиренето. Също така и вътре се развиват микроорганизми“, коментира д-р Сергей Иванов.

Той добави още, че при свръховоднените сирена (тези, които съдържат над 70% вода) тя няма как да се задържи в тях без в продукта да бъде вкаран богат набор от химикали.  По думите на д-р Сергей Иванов, когато не протече процеса на зреене в сиренето остават протеини, които са способни да предизвикат алергии, дразнене.

„За да се задържи водата се използват солеви разтвори, ензими, като трансглутаминат, който не би трябвало да се влагат в сиренето. Изобщо букет от индустриални химикали, които не са разрешени за влагане в сирене. Това е едно гелче от желатин, в което е добавено малко сухо мляко“, каза д-р Иванов.

Според него контролните органи си затварят очите, за да запазят интересите на производителите, но по този начин рискуват здравето на хората.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Павлина Върбанова,

Матурата по БЕЛ с всяка година става все по-лесна

С всяка изминала година задачите на матурата по български език и литература стават по-лесни, коментира д-р Павлина Върбанова, създателка на  образователната платформа за грамотност "Как се пише". Припомням, че на 21 май зрелостниците се явиха на държавния зрелостен изпит.  Върбанова добави, че е възможно това да се прави с цел повишаване средния..

публикувано на 22.05.25 в 16:43

55% от българите не се чувстват добре информирани за еврото

Повече от половината българи не се чувстват информирани за въвеждането на еврото, сочи проучване на агенция „Тренд“.  Изследването е представително за пълнолетното население на страната, по поръчка на „24 часа", посветено на обществени нагласи спрямо основните институции, партии и актуални теми. Проучването е реализирано в периода между 12 и 18 май..

публикувано на 22.05.25 в 15:36

Писателят, издател и журналист Валентин Георгиев ни напусна

Напусна ни един много добър човек и писател - Валентин Георгиев. Той пое по пътя към вечността снощи след тежко боледуване.  Валентин Георгиев беше програмен директор на ИК "Хермес", наш колега журналист, работил дълги години във вестник "Марица", писател, чиято дарба блесна още в студентските му години в ПУ "П. Хилендарски", където е завършил..

публикувано на 22.05.25 в 12:54
Любомир Стефанов

Румен Радев закъсня с опитите за създаване на политически проект

„Очевидно е, че се полагат усилия от страна на политиците за приемането на еврото от 1 януари 2026 година. Друг въпрос е до колко те се оценяват положително, или отрицателно, тъй като свикнахме да се разделяме, във всяко едно отношение. И всичко, което правим, да го подлагаме на съмнение. Виждате, застъпниците за приемането на страната ни в..

публикувано на 22.05.25 в 10:33

Христо Г. Данов - родоначалникът на българското книгоиздаване

В навечерието на най-светлия български празник – 24 май – ви разказваме за издателя Христо Г. Данов или човекът, който дари книгата на българския народ. Освен основател на модерното  книгоиздаване, книгопечатане и книгоразпространение той е бил и всеотдаен кмет на Пловдив.   Името му е символ на наука и образование, на вяра в българина...

публикувано на 22.05.25 в 10:11