Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно признание за Пловдивската драма и спектакъла „Коприна“

За първи път български театър е включен в най-значимото театрално събитие в света – Театралната Олимпиада, която през 2023 година ще се проведе в Унгария. 

Спектакълът „Коприна“ на режисьора Диана Добрева е в официалната селекция редом с постановките на най-значимите световни театрални артисти – съобщават от Драматичния театър в Пловдив.

Припомняме, че „Коприна“ на Драматичен театър – Пловдив е създаден по романа на Алесандро Барико. За режисьора Диана Добрева това е поредния световен успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока, Япония и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония. 

Драматургията на спектакъла е на Александър Секулов, сценографията на Мира Каланова, музиката на Петя Диманова, костюмите на Марина Райчинова, видеодизайнът е на Петко Танчев, звукова среда Явор Карагитлиев.

Спектакълът е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

Театралната Олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година от световни артисти като Теодорос Терзопулос, Тадаши Сузуки, Робърт Уилсън, Хайнер Мюлер, Нурия Есперт, Тони Харисън, Юрий Любимов, Антунес Фильо.

Идеята за създаването на Театрална Олимпиада е изразена от гръцкия режисьор Теодорос Терзопулос: „С разпространението на глобализацията се появи тенденцията да се мисли, че икономическата стабилност за страната е по-важна от тази духовна ценност и за хората от театъра стана по-трудно да правят театър. Това работи срещу многообразието. Наш дълг е да ценим нашите колективни съкровища. Вярвам, че с Театралната Олимпиада изграждаме културни мостове, които ще ни помогнат да се разбираме по-добре."

Духът на Театралната Олимпиада се пази и защитава от Международен комитет, включващ както учредителите, така и организаторите в страните-домакини.

Домакини на събитието досега са били Делфи,(Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 септември

Пловдив на 14.0 9 .2024 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Артър Конан Дойл. Шерлок Холмс и кървавият диамант. 536 стр., тв. к. 5А, Лист, 2024. Салман Рушди. Нож. 224 стр., ок. 4А, Колибри, 2024 Алистър Грей. Клети създания. 412 стр., 5А, Еднорог, 2024. Мая Люнде. История на пчелите. 384..

публикувано на 16.09.24 в 17:36

Найден Тодоров се върна в НУМТИ "Добрин Петков" като министър

Министърът на културата г-н Найден Тодоров откри учебната година на училището, което го е формирало като музикант и човек. Развълнуван от срещата си с бъдещия музикален елит на България и с учителите, сред които и такива, които са били и негови преподаватели, той сподели: "Скъпи ученици, вие сте щастливи, защото учите в едно от най-добрите..

публикувано на 16.09.24 в 17:16

Спектакъл, посветен на Татяна Лолова, в "Сцена на кръстопът"

С мултимедиен спомен – спектакъл в  Камерна зала  на Драматичния театър „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, издателство „Книгомания“ ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на голямата българска актриса.   Събитието е в рамките на съпътстващата програма на..

публикувано на 16.09.24 в 08:33

Ансамбъл "Тракия" открива Празниците на Стария град

Под мото „Вдъхновението“  в Пловдив стартират празниците на Стария град.  В рамките на форума, който продължава до 14 октомври, екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ е подготвил 25 вдъхновяващи събития, за ги съпреживеят пловдивчани и гостите магията на културно-историческото наследство. Откриващото събитие е „50 години ЕМОЦИЯ“..

публикувано на 16.09.24 в 08:20

Пловдив посреща Райна Кабаиванска на Античния театър

Фестивалът OPERA OPEN завършва с блестящ акцент в юбилейната година на Райна Кабаиванска - 2024 г. На Античния театър гостува световната оперна прима и седем международно известни артисти от нейната школа. Александрина Михайлова, Бая Саганелидзе, Вероника Симеони, Мила Михова, Рейналдо Дроз, Тони Незич и София Соловий ще преведат публиката през..

обновено на 15.09.24 в 08:11