Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ОбС за Панаира е пълен правен абсурд

| обновено на 20.12.22 в 09:46


„С решението си по болната и чувствителна тема за „Международен панаир – Пловдив“, Общинският съвет допусна пълен правен абсурд. Така както е гласувано от мнозинството, е опорочено и не може да послужи за взимане на валидно решение за вдигане на капитала”, заяви пред Радио Пловдив лидерът на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Като юрист тя бе категорична, че решението е противоречиво и от него не е ясна волята на Общинския съвет, изразена на сесията на 19 декември, по повод на дневния ред на извънредното Общо събрание на акционерите на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ АД.

„Така гласувано, решението няма правен смисъл. На сесията е прието предложението на БСП, с което представителят на Общината по всички точки в дневен ред на Общото събрание се упълномощава да гласува „за“, включително за увеличение на капитала чрез акциите на община Варна, прехвърлени от капитала на „Международен панаир“ АД. В решението обаче не се променя т.1, в която се казва, че Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала и изменение на устава на дружеството и задължава представителя в Общото събрание да направи изрично изявление, с което да упражни блокиращата квота по закона за общинската собственост. Отделно от това не е променена и т. 3, в която се казва, че ако Общото събрание приеме увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“, кметът се задължава да обжалва в съда това решение."

„Получава се тотален парадокс – в първа точка Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала, във втора – дава съгласие и в трета – задължава кмета при увеличение на капитала да обжалва “,  обобщи Дани Каназирева.

Според нея, мнозинството в градския парламент допусна правен абсурд и решението му трябва да се върне за прегласуване. 

„Най-добре е областният управител да върне решението на Общинския съвет за ново разглеждане или ако се проведе общото събрание, кметът да обжалва решението на Общото събрание на акционерите и да поиска да бъде спряно вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, защото с това действие се цели мажоритарният собственик да придобие контролния пакет акции в Панаира и да взима самостоятелни решения“ -   предупреди Дани Каназирева, също бивш областен управител на Пловдив. 

Тя  алармира, че от години се наблюдава тотална абдикация на държавата и общината от един от символите на града. „Винаги съм била против тези схеми, благодарение на които Пловдив загуби стотици декари, много от символите си. Затова и групата ни в Общински съвет и този път не подкрепи поредното такова решение“, коментира Каназирева. 

Припомняме, че „Пълдин туринвест“ АД беше създадено през 2006 г. като публично – частно партньорство с цел да участва в „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив притежава 25 % от капитала като акционер в „Пълдин туринвест“, бизнесменът Георги Гергов – 75 %. Община Варна придобива 29 % акции в Панаира след безвъзмездното им прехвърляне от държавата през 2016 г.

Същият брой акции -16 314 400, всяка с номинална стойност един лев – се прехвърлят като безпарична апортна вноска от Панаира в „Пълдин туринвест“, без право според устава Община Пловдив да ги придобие. В резултат на това капиталът на смесеното дружество се увеличава от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., а участието на Община Пловдив намалява от 25 % на 22,9%. Съответно делът на частния капитал в „Международен панаир Пловдив“ АД се вдига до 79 %.

„Целта на всичко това, за съжаление, е да се придобие контролният пакет акции в „Международен панаир – Пловдив“, като по този начин окончателно държава и община губят възможност за контрол в един от символите на града ни“, заключава Каназирева.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53