Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кворум за извънредната сесия за акциите на Пловдив в Панаира

| обновено на 03.01.23 в 10:16

Все още няма кворум за начало на извънредната общинска сесия, която се свиква днес за да се  гласува отново дали Община Пловдив  да приеме акциите на Варна в дружеството– собственик на Международния панаир – „Пълдин туринвест“. 

Към момента отсъстват съветниците от ГЕРБ и БСП. На въпрос защо ги няма на сесия, кметът Здравко Димитров каза: "Попитайте тях, имате им телефоните". 

За пореден път пред сградата вна градския парламент се събраха  протестиращи граждани. 

"Въздържал се е равно на Гергов продал се!" - гласи надпис на техен плакат. 

Ние сме тук, за да се опитаме като граждани да спрем това безумие. За съжаление, днес сме много по-малко от общинските съветници. Въпреки че е работен ден, решихме, че ще бъдем тук, за да направим всичко възможно по силите ни” - казват протестиращите. 

Доведе ни битката за Панаира и в по-голяма степен за града ни. Управляващите решиха, че градът ни е на тезгяха и ще го подаряваме и продаваме. В случая ще обслужваме корпоративните интереси на Георги Гергов” - гласи друго гневно становище на недоволните от досегашното решение на мнозинството. 

Според кмета Димитров протестът е организиран, а общинските съветници са информирани за предложението на Георги Гергов да отстъпи терен от Панаира за Опера и община Пловдив да получи 2 % от акциите на "Пълдин туринвест". 

За сесията в Пловдив  пристигнаха депутатите от „Демократична България“ Христо Иванов и Ивайло Мирчев.

Присъствието си Христо Иванов обясни така: "Аз съм тук, защото този казус рискува да се превърне не просто в престъпление спрямо Пловдив, а в мното тежък национален казус. Ако бъде допуснато окончателното харизване на Пловдивския панаир, това ще бъде перфектната илюстрация за това как руското влияние и корупцията у нас влизат в кръвосмесителна връзка". 

Ако съветниците от ГЕРБ, БСП, ДПС и част от БЗНС „Ал. Стамболийски“ препотвърдят съгласието си от края на миналата година, бизнесменът Георги Гергов ще стане собственик на 79% от панаира. 

Искането за извънредната сесия е внесено от 20 съветници от различни групи в местния парламент и бе предшествaно от протести. Според тях прегласуването е единственият начин да се защитят интересите на Пловдив в панаира и да се спасят 350-те декара земя, върху която е изграден. 

Варна държи 28% от акциите на панаира, но прие сделката на Гергов да ги замени с дял в „Пълдин туринвест“, с което той става пълноправен акционер на Панаира. 

Това е трето гласуване по казуса. Първият път „ЗА“ гласуваха само от групата „Автентична лява БСП“. До обрата в позицията на ГЕРБ и останалите четирима се стигна след писмо на Гергов до съветниците, в което обещава, че ако бъдат приети акциите на Варна, той ще дари 6 декара земя в панаира за изграждане на опера в града и 2% от акциите на „Пълдин туринвест“, за да не загуби Пловдив дела си в него.

Сега се иска представителят на общината в дружеството Ясен Михайлов да бъде упълномощен да гласува против предложеното увеличаване на капитала и промените в устава му на акционерното събрание на 9 януари.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 08:42

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

публикувано на 19.09.24 в 08:42

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11