Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата е осигурила 20 млн. лева за ремонти в наводнените карловски села

| обновено на 27.01.23 в 17:34

Ситуацията в карловските села Каравелово и Богдан се нормализира и към момента е овладяна. Предприети са всики превантивни действия .Техника продължа да отстранява наносите в речното корито и там където има стесняване целта е да се улесни проходимостта на водата. Това съобщиха на пресконференция Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

По думите на екоминистъра хората не трябва да се притесняват, в момента екипи на Басейнова дирекция ще извършва мониторинг в района и ще се подава информация, за да може при необходимост да се реагира и незабавно. Проблемът който също се следи са наносите по течението на реката извън селата като ще бъде извършена съвместна проверка и с представители на Земеделското министерство.

Регионалният министър обясни, че държавата и местната власт от самото начало действат заедно. До момента са отпуснати от бюджета 20 милиона лева за възстановяване на инфраструктурата –пътища и ВиК мрежта. Тъй като са на територията на община Карлово местната власт трябва да изготви проектиу за да започне и реалното строителство на пътищата. Кабаиванов допълни, че до март ще бъдат изготвени проекти, обявани обществени поръчки и на пролет ще започне реално работа.
През февруари и март ще са готови проектите за възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводненията карловски села, посочи още министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Държавата е отделила 8 млн. лв. за ремонт на пътища и 12 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата, от които 9 млн. лв. за нови мостове и съоръжения и 3 млн. лв. за почистване, посочи Шишков.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов очаква в края на февруари едната група проекти за ремонт да са готови, а през март – другата.

Процедурите за възлагане на строителство може да бъдат облекчени от парламента, а не от служебния кабинет, каза още Иван Шишков.
По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 08:42

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

публикувано на 19.09.24 в 08:42

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11