Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Алтернативни храни са необходими, но внимателно

За и против позволеното от Европа влагане на брашно от домашни щурци в храните. По темата – Кремена Дервенкова от  Асоциация на производителите на насекоми в България и диетологът проф. Донка Байкова.

Като дългоочаквана новина, която дори доста се е забавила, определи решението на ЕК за употребата за храна на брашно от домашни щурци Кремена Дервенкова  от  Асоциация на производителите на насекоми в България

По думите й, тя изследва и експериментира по темата още от преди 7-8 години.

„От 2012 г. Международната организация за изхранване говори за насекомите като за един неконвенционален заместител на храна. Знаем, че търсенето на месо, само в Китай, през последните 20 години петкратно се е увеличило, а територията за отглеждане на едри животни си остава ограничена. Затова насекомите се явяват една прекрасна алтернатива на конвенционалната храна“.

Дервенкова уточни, че брашното от насекоми може да се влага в  множество храни, десерти, защото е богато на протеини.

В България се отглеждат няколко вида насекоми, сред които е и домашният щурец. Той е непретенциозен за отглеждане. Фермите, които отглеждат насекоми обаче не се реализират в България, тъй катои предлагат продукцията си за фуражната индустрия, за аквакултури, за износ и за фармацевтичната и медицинската индустрия. В Европа сега има само две ферми за хранителната индустрия - френска и нидерландска. 

По думите на диетолога проф. Донка Байкова, наистина е необходимо да се търсят нови храни, но трябва да се внимава за начина, по който те ще навлизат масово за консумация.

Тя подчерта, че опити за търсене на алтернативни храни са правени неколкократно, но досега не са се оказвали успешни.

„Защо се търсят насекомите – очакването е през 2050 г.  земното население по численост да бъде многократно нараснало, но на същите  тези територии, обитавани досега. И за да не умират хората от глас ,се налага да се търсят тези нови храни.

Проф. Байкова уточни, че насекомите се използват обаче като хранителен ресурс в Африка и в Азия отдавна, но предупреди, че очаква и бум на алергичните прояви.

„Виждаме съществуващите вече алергични реакции към глутена и оттук и редица автоимунни заболявания. Тъй като нямаме имунна реакция или ензимни системи, които да обработват тези непознати за нашия организъм храни, трябва да внимаваме, защото е възможно да реагираме с астматичен бронхит например или с  други автоимунни заболявания – като болест на Крон, псориазис, Хашимото и т.н.

„Когато през неолитната ера човечеството е преминава към растителна храна от дотогава употребяваната  дивечова, тъй като са били ловци, са им били необходими стотици години, за да може организмът на човека да започне да произвежда съответните ензими“.

Проф. Байкова бе категорична, че здравните експерти имат резерви към тази нетрадиционна храна и ще следят с внимание решенията на ЕК за количествата такива смеси и за начина, по който те ще се влагат в хранителните продукти.

„Да внимаваме с екзотичните храни и да четем етикетите им“, заяви още проф. Донка Байкова. Убедена съм, че скептицизмът в Европа дълго време няма да допуска тези съставки в масовите храни, независимо, че са хранителни, полезни и екологични.“

Интервютата  - звуковите файлове

.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е домакин на форум за редки болести и лекарства сираци

16-та Национална конференция по редки болести и лекарства сираци се провежда днес и утре в Пловдив.  Организирана е от Института по редки болести с участието на Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Националния алианс на хората с редки болести и  конференцията обединява усилията на академичната общност, клиничната практика,..

публикувано на 12.09.25 в 08:31

Представят иновациите при онкозаболяванията

Интегрираният подход и научният обмен са ключови за развитие на ефективни и иновативни диагностични и терапевтични стратегии – това е позицията на водещи специалисти, които се събират на национална конференция от 12 до 14 септември 2025 г. в Медицински университет – Пловдив.  Научното събитие с международно участие на тема..

публикувано на 12.09.25 в 08:27

Пловдивски пекар представя истории "Под коричката на хляба"

Пловдивският майстор-пекар Георги Лефтеров представя този следобед най-новата си, седма поред книга, озаглавена „Под коричката на хляба“. И ако досега шестте му книги са били свързани с хляба, пекарството и кулинарията, все неща, които той прави с двете си ръце, тази книга съдържа сатирични разкази и истории, дошли от реалността, в която живеем...

публикувано на 12.09.25 в 10:00
Светлин Тачев

Очакват ни горещи есен и зима заради влизането в еврозоната

Новият вот на недоверие, който ще внесе опозицията, на фона на събитията в МВР и възможните оставки в системата, коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Светлин Тачев от социологическа агенция „Мяра“.  Според него вотът на недоверие, който се подготвя, едва ли ще мине, защото правителството има осигурено мнозинство с ДПС  - Ново начало...

публикувано на 11.09.25 в 11:06

Реновираното ОУ "Райна Княгиня" ще посрещне учениците си

Мащабните ремонтни дейности в Основно училище „Райна Княгиня“  - Пловдив ще приключат до 15 септември и училището ще отвори врати за своите ученици в напълно обновена среда. Директорът д-р Мария Гайдарова съобщи, че при тях все още текат довършителните работи и ще бъдат готови да посрещнат децата в понеделник. Сградата е на 4 етажа и е изцяло..

публикувано на 11.09.25 в 09:44