Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит 50 годишен юбилей, Радио Шумен!

Радио Шумен ще отбележи своята 50-а годишнина на 1 февруари от 19.00 часа в Арена „Шумен“ с концерт, а на следващия ден регионалната медия и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ организират научна конференция на тема „Регионалната журналистика, състояние, проблеми, възможности“ с участието на изявени журналисти и преподаватели също от СУ „Свети Климент Охридски“ и УНСС.

Радио Шумен е петата регионална радиостанция на БНР (днес общо девет), открита през 1973 година. Първоначално програмата е 80 минути дневно, а от 2009 г.  – 24-часова, като покрива областите Шумен, Разград, Търговище, Русе и Силистра, а сигналът на радиото стига до Велико Търново на запад, до Варна на изток и до Букурещ на север.

За стандартите в професията, за приятелството със слушателите, което се гради с доверие, разговаряме с главния редактор на Радио Шумен Катерина Петрова.

Катерина Петрова, главен редактор на Радио ШуменРадио Шумен е близо до своята аудитория и онлайн. Сайтът на медията е един от най-предпочитаните като източник на информация, а последователи на Фейсбук страницата на радиото наброяват 56 000.  

Слоганът на радиото е „Точно и навреме“ и заради точната си  и навременна работа, репортерите и музикалните редактори на Радио Шумен са отличени с наградите „Сирак Скитник“, призове на Съюза на българските журналисти, на Медийния фестивал „Осмата муза“, наградата MEDIAMIX.

От Първо студио на Радио Шумен тръгва песента „Оттука започва България”, в момента химн на Община Шумен. 

В трето студио на Радио Шумен е записан химнът на Община Търговище. Повече от 10 години Радио Шумен беше дом за иконите от разрушената църква в село Марково. Те са реставрирани от сдружение „Българска икона“ и през 2012 година предадени на Шуменската епархия.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато..

публикувано на 02.10.24 в 05:35