Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неясните образи на зимата - "Точно днес"

101-то Правителство на България официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев го предупреди  да очаква изключително тежка предизборна кампания. Новият стар служебен премиер Гълъб Донев даде "старт на новия сезон на попитическия сървайвър". На политическия терен се очакват заявки на нови играчи, на икономическия - галопираща инфлация, на международния - абсурдни за времето геополитически разломи.

За образа на българската политическа зима и видимите на повърхността и под нея процеси ще разговаряме с журналиста Иван Тропанкев.

Пловдив се оказа епицентър на партийния трус, разлюлял ГЕРБ. Скандалите около строежа на стадион "Христо Ботев" вледениха до крайност отношенията между лидера на партията Бойко Борисов и кмета Здравко Димитров, който бе призован  от него на партийна сбирка в Пловдив да си подаде оставката, а партията - да потърси мнозинство  в ОбС  за осъществяване на контрол върху работата на кмета. 

За сваленото от ГЕРБ доверие от пловдивския кмет, за трудния баланс в управлението и политиката на партията и Пловдив - събеседниците поред са Александър Държиков, председател на Пловдивския ОбС и Веселина Александрова -  общински съветник от Демократична България, според която поисканата оставка е "зрелищна предизборна акция за спасяване имиджа на ГЕРБ преди местните избори".

В програма "Точно днес" в понеделник  продължаваме темата за парите и за финансовото състояние на работещите българи.

Национално представените работодателски организации оспорват формулата, която Парламентът прие за определяне на минималната работна заплата в размер на 50% от брутната за страната  от 2024 г. За промените в КТ ще бъдат сезирани ЕК и Международната организация по труда с аргугмент, че те противоречат на Европейската конвенция, даваща критерии за договаряне на МРЗ със социалните партньори. По темата чуйте Добрин Иванов - изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

След 9.00 ч. е време за култура, а поканата е за интервю с автора на книгата "Възлюбените", разказваща за вечния малък човек, и според критиката, е забележителен дебют за химика Боян Йорданов

В рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица  Живка Танчева покани да гостува  известната фотографка Димитра Лефтерова.  Тя снима Пловдив от 20 години и признава, че никога няма да й омръзне.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Точно днес“ – от политическата не/воля до „Сцена на кръстопът“

Утрото с Радио Пловдив ще поднесе горещи теми, независимо от синоптичната прогноза за влошаване на времето. Ето какво ще чуете до 9.30 ч.: Докъде ще стигне политическата не/воля и защо основни политически формации се оказаха разцепени преди извънредния парламентарен вот на 27-ми октомври? Политологът професор Александър Маринов ще бъде наш..

обновено на 09.09.24 в 16:40

"Вход свободен" - изпровождайки лятото

След трите прекрасни празнични дни градът бавно и неохотно започва постепенно да превключва на работна вълна. Последните летовници се завръщат  от почивка, с въздишка изтупват песъчинките от морски спомени. сгъват шарените хавлии и ги слагат дълбоко в гардероба. До следващото лято. Започват вълненията около първия учебен ден. Работни графици стоят на..

публикувано на 09.09.24 в 10:05

Предаването "Точно днес" в първия ден на седмицата

Разединени, в конфликт, в противоречие със себе си дори, партиите тръгват на състезание за нашите гласове в поредните избори. Под въпрос и критика в в началото на изборния цикъл е изборната администрация, а това поставя въпросителни за провеждането на вота и преимането на резултата от него. С назначените от ЦИК нови/стари председатели на районните..

публикувано на 08.09.24 в 17:00

Кулинарни пътешествия в Клуб "Неделя"

Днес в предаването ще Ви сервираме не само храна за сетивата, но и храна за Душата! И в двата часа на Клуба, всички тези "истории на две колела" ще бъдат поднесени с усмивка и финес от един здраво стъпил на българска земя и милеещ за родината човек - Росен Чакъров!  Като кулинарен гуру по призвание и по душа, Шеф Росен Чакъров ще разкаже за идеята и..

публикувано на 08.09.24 в 15:05

Празнично утро с "Шейкър"

В празничното утро на Малка Богородица  разглеждаме Молитвата като необходимост, традиция и научен феномен, като път към Бога в различните религии и като лична вътрешна изява на божественото в нас. Предстои ни една среща- разговор с психотерапевта Маги Ангелова. За чудесата случили се след упование в Божията майка, ни разказва Йорданка Петкова,..

публикувано на 07.09.24 в 16:05