Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново очакваме някой друг да посочва корупцията тук

Николай Стайков


"Преди година също имаше един списък от няколко души. И тогава прокуратурата отчете някакъв положителен резултат и видя съвпадение. Но очевидно не е имало голям резултат, не е имало и качествена промяна, за да стигнем сега до още един списък, и то много сериозен". 

Така Николай Стайков от "Антикорупционния фонд" коментира обявения списък от политици и бизнесмени, на които се налагат санкции по американския антикорупционен закон "Магнитски".

"Това показва, че година и половина по-късно в България няма институции, на които може да се разчита, а отново очакваме някой друг да посочва корупцията тук. Това е една изключително лоша оценка за работата на българските институции", добави той.

Според Николай Стайков голямата разлика в случая е, че в предни доклади и оценки се говори на теоретично ниво, без да се посочва нищо.

"Сега по "Магнитски" има конкретни лица, суми, преводи, договори", отбеляза той.

По повод присъствието в списъка на двама бивши директори на АЕЦ "Козлодуй", Стайков коментира:

"Единият бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй"( Александър Николов), директно посочи депутата от ГЕРБ Николай Коцев за нападението срещу него от двама души през 2011 година, когато бе отрязано част от ухото му, което си е типично мафиотско предупреждение. Така че там очевидно има изключително силни интереси- и финансови български интереси, и стратегически, геополитически руски и американски интереси. Аз не съм видял досега нито едно разследване, което да е стигнало докрай и да е потвърдило или да е отрекло по някакъв адекватен начин съмненията какво се случва там ( в АЕЦ "Козлодуй"). 

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Българите са като „вътрешни емигранти“ на изборите

В ЦИК са получени 30 688 заявления от българи за гласуване в чужбина, което бележи намаляване на заявленията спрямо предходните избори на 9 юни, когато са били малко над 38 000. С 20% са намалели желаещите да гласуват в чужбина спрямо предходните избори. А на деветоюнските също е отчетено намаление от 20 процента, което говори за обща..

публикувано на 02.10.24 в 16:30

Скандалът "Разград" е звучен шамар за театралния сектор

Случаят с театъра в Разград е звучен шамар за целия сектор и трябва строг контрол за изразходване на средства от културните институти. Това в заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.  Страшен звучен шамар към целия сектор. За..

публикувано на 02.10.24 в 16:00

1/2 от водоизточниците у нас са без разрешение за ползване

На 30 септември 2024 г. изтече 6-месечният срок за становища по обществената консултация за проектите на Световната банка за Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода 2025 – 2027 г. Тези планове постановяват къде са водите и водните басейни на България и какви са управленските мерки по осигуряване на достъп до ползването им и..

публикувано на 02.10.24 в 15:53

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от..

публикувано на 02.10.24 в 15:30

Обновиха зала "Археология" в РИМ Пазарджик с над 1,3 млн. лв.

От тази седмица заработи новата зала „Археология“ на Регионалния исторически музей – Пазарджик, която беше модернизирана по проект за ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията. Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, предстои да бъдат внедрени в нея и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на..

публикувано на 02.10.24 в 11:20