Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дела трябват, а не думи

Историческа лекция за Васил Левски тази събота в ПУ

Васил Левски - 150 години безсмъртие

| обновено на 14.02.23 в 18:22

Лекцията "Васил Левски - водачът на българското възраждане" е по повод 150 години, от обесването на Апостола. Тя е и част от календара на Национално движение "Ново Начало", чийто председател Августин Денков е лектор на събитието и студент по История IV курс, в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", домакини на събитието.

Тази събота, 18-ти февруари, от 13 часа, в 9-та аудитория на Ректората е началото на лекцията. Организаторите обещават да запознаят присъстващите с някои важни въпроси около личността на Левски, както и да разкажат други по-малко познати и даже непознати факти за Апостола, за живота и делото му.

Защо Васил Левски бива избран от народната памет за най-значим роден герой? Как е успял пръв и единствен да увлече толкова много хора, спечелвайки ги за най-свещената и опасна кауза? Каква е била истинската му идеология? Вярно ли е всичко, което знаем за него? Каква е била държавната му визия? Тези и още много въпроси ще получат своите отговори, тази събота.

„Наистина, когато човек се запознае с достиженията на миналото, с геройствата и делата на нашите предци е прекрасно. Това са реални хора, с реални дела и ценности, които днес като, че ли са вече рядкост. Така човек, може да си даде сметка, колко по-добре всъщност може да се живее. И в този смисъл, историята може да даде една прекрасна отправна точка, какво да е нашето бъдеще. Историческата просвета за един народ е нещо основополагащо, защото това формира съзнанието на този народ“, вярва Августин Денков.

„Само, ако хората могат да разберат, всъщност, колко богата личтост е Левски и като човек, но и даже като сввръхчовек. Например, почти никой не говори за това, че той е един военен тактик и военен стратег. Почти никой не говори за това, че той е един политически деец и се зачита като бъдещ държавник. Той иска да изгради нова държава, с конкретна доктрина и с конкретни закони. Не успява, но поставя една добра база, от която ние можем да вземем пример. Левски дава начина, по който един народ да се самоорганизира. И, ако всички успеем да вникнем истински в неговите дела и в неговите вярвания, ще намерим ключа към постигането на всички неща в съвремието, които считаме за невъзможни“, казва още Августин Денков.

Той е убеден, че хората знаят много неща за Левски, но неговата препоръка е да се четат писмата на Апостола, а не техните интерпретации, тълкуване и разработки, за да разберем истинския Левски, да разберем повече за епохата и историята ни. Той препоръчва и книгите на проф. Генчев, който е бил преподавател в СУ и учен, изследвал много задълбочено живота на Левски. Човек, който искрено е обичал и дълбоко се е прекралял пред личността на Апостола на свободата. 

Августин Денков е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

350 участици събра инициативата "150 урока за Апостола"

Иницативата "150 урока за Апостола" в страната е на СУ „Васил Левски“ - Карлово. Тя е посветена на 150-годишнината от обесването на Дякона. Тя бе обявена още в начабото на  годината и по разказите на организаторите далеч е надхвърлила очакванията им. Преподавателката по география Спаска Бистрашка разказа, че непрекъснато получават заявки за участие,..

публикувано на 17.02.23 в 10:16
Атанас Сеизов с един от портретите си на Левски

За мен Левски е икона, казва художникът Атанас Сеизов

Карловският художник Атанас Сеизов от години рисува Васил Левски в различни пози и състояния. Рисува и Старинно Карлово с красивите калдъръми, чешми, стари къщи със задължителните асми и чемшири.  Какво кара един карловец да пресъздава отново и отново трудния и специфичен образ на Апостола, разказва Атанас Сеизов. „Аз съм роден в Карлово и..

публикувано на 14.02.23 в 14:05

Показаха бюст на Левски, който ще бъде издигнат в Молдова

Бюст-паметник на Васил Левски ще бъде издигнат пред Младежкия културен център в молдовския град Тараклия. Патриотичната инициатива е на Асоциацията на българите по света, а средствата за нея са събрани от дарения. Авторът проф. Димитър Рашков направи скулптурата благотворително.  Средства за паметника, транспорта и монтирането на..

публикувано на 08.02.23 в 17:00

НМ "Васил Левски" показва нови документи за Апостола

Фотодокументална изложба „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ е част от проявите, с които се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Тя може да се види в галерия „Средец“ на Министерството на културата.  Експозицията представя развитието на българското националноосвободително движение от 1861 г...

публикувано на 02.02.23 в 06:19