Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машини, хора, природа "Ден след ден"

Ако сега ядем „златни“ оранжерийни краставици с цена до и над 8 лева за килограм, какво ни чака занапред, пред вид факта, че 70% от оранжериите в България останаха празни? Имат ли шанс българските производители на българския пазар? Защо за пореден път фермери „бият камбаната“ и настояват за среща с екипа на земеделския министър и директора на „Напоителни системи“? Изпълнимо ли е тяхното искане за 9%ДДС за българските краставици и домати? Ще въведе ли държавата по – строг контрол на границите, за да се овладеят цените на пазара? Разговорът с отворени въпроси към институциите ще е с Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България.

Какво стои  в основата на убийствената инфлация, на която са подложени гражданите на Европа и САЩ? Защо под измамната цел „защита на планетата“ приемаме за нормално бедните да стават по-бедни, а богатите да стагнират икономически и да западат културно, изнасяйки напрежението навън? Темата ще коментираме с икономическия експерт Кузман Илиев.

Кои продукти, произведени в община Брезово, ще носят марката „Био Брезово“? Как те ще бъдат наложени на пазара? По какъв начин тази стратегия ще намали бедността в средногорската община? С кмета на Брезово Христо Енков разговаря Иванка Петкова.

От Пловдив:

Все повече машини изместват хората в пловдивското общинско предприятие „Чистота“, но те пък се прехвърлят в другото общинско звено „Градини и паркове". Така и Пловдив ще е чист и зелените площи ще са все повече и по – облагородени. Живка Танчева разказва в репортаж за стъпките на общината да увеличи зелените площи и за новите 21 машини, които ще ги чистят.

Какво предприема общината за решаване на проблемите със строежа на стадион „Христо Ботев“? Какво намаление предлага общината за преференциалните карти за градския транспорт в Пловдив? Живка Танчева обобщава темите в друг свой репортаж.

И още:

Да се откопчиш от матрицата, да избягаш от кошмара на системата, избирайки свободата. Номадите от Вълшебния керван Маргарита и Цветин Шущаркови са пътешественици, влюбени в живота. Обикалят света винаги на автостоп и спят в палатка. Тази вечер са в Пловдив, за да представят книгата си „Пътеводител за омагьосани земи“. Буквално минути преди пловдивската й премиера в Народната библиотека „Иван Вазов“ с Маги и Цветин ще говорим в ефира на Радио Пловдив. 

И в днешния понеделник - 6 март, срещата ни започва след новините в 15 часа и ще продължи до 17. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10

Дивата природа на фокус днес във "Вход свободен"

В сряда Ви очакваме в уреченото време и уреченият час, за да споделим заедно един различен следобед :))))  Наш гост ще бъде Атанас Грозданов, гл.ас. и фотограф по душа, който със сигурност ще ни покаже чудния свят на дивата природа от един друг ъгъл и през погледа на неговия обектив. Поводът да го поканим е предстоящата му изложба на 4 октомври (петък)..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

"Точно днес" от минало към бъдеще

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пазарджик. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея..

публикувано на 01.10.24 в 15:52

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39