Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасяването на евреите е нашият исторически принос към света

С историка Стефан Шивачев, дългогодишен директор на Историческия музей в Пловдив, в програма "Ден след ден" говорим за  спасяването на българските евреи преди 80  години и за спасителите им у нас – политици, общественици, държава, църква, граждани.

Той припомни, че събитията започват през нощата на 9 срещу 10 март, когато са  арестувани  около 1000 души евреи и това са  първата група, която е трябвало да  бъде депортирана в Германия. Приготвена е и влакова композиция на гарата, която да ги откара. 

"Събитията, които се разиграват в Пловдив  са част от събитията в национален мащаб. Най-ярката изява на позиция е на пловдивския митрополит Кирил, по-късно български патриарх. Той отива към еврейското училище, където са затворени евреите, Преди това се среща с теnни представители и заявява, че ще легне на релските, ако тръгне и един влак с пловдивски евреи за Германия. След това  той отива в училището, прескача оградата и влизайки при евреите  успява да ги успокои. По това време се събират доста хора. Това което е особено за Пловдив е, че еврейте не живеят в гета, а в кварталите, заедно с другите етноси и това създава много добри отношения сред тях. Събитията в онази нощ се развиват много бързо и някъде в ранния следобед на 10 март пристига разпореждане за спиране на депортирането", разказва историкът.

По думите му именно натиска на българското общество изиграва ключова роля за спасяването на евреите. 

" Има и доста спекулации, доста хора след 1944 година са се опитвали да усилят своя принос за спасяването на еврейите. Но ако погледнем фактите, можем да кажем, че тогава, когато започва този процес на депортация се получават няколко исторически доказани реакции. Най-напред това е реакцията на 40 народни представители, начело с заместник-председателя на НС Димитър Пешев,  които подписват една декларация за спасяването на евреите. На следващото место това е пловдивският митрополит Кирил, а в София, тогаващният екзарх Стефан, които изпращат телеграми и по напълно доказан начин се намесват за спасяването на евреите, използвайки аторитета на Българската православна църква. До края на март Светият синод излиза и с декларация, и с решение за спасяване на българските евреи. През следващите месеци се получават доста демонстрации за спасяването на евреите, защото спирането на тази депортацията не означава окончателната и отмяна. Що се отнася до официалните власти - следствие на германския натиск, в България има една организация, която е натоварена с осъществяване на мерките срещу евреите, начело на организацията е Александър Белев. Разпореждането за арестуването на евреите идва по линията на МВР и Министерството на правителството. Германският натиск по това време е ужасяващ. Въпросът е в това, че разпореждането е на МВР и само българският валадетел цар Борис III  може да спре този акт, допълни Шивачев

Той посочи, че  и върху него също е имало много тежък германският натиск. Известен период той дори отлага депортирането пред германците с мотив, че евреите са нужни на страната, защото работят на важни инфраструктурни обекти.

Позицията на България още от 1940 е за отлагане на еврейския въпрос.

Така според историка окончателното решение за спиране на депортацията и отлагането й е на българския владетел цар Борис III. Това, което прави България със спасяването на евреите е уникално в световен мащаб, посочва Стефан Шивачев.

Според него държавата ни не е имала възможност да спаси евреите от новите земи, защото съседните страни са били окупирани от Германия, а установяването на българската власт над тях е трябвало да стане след края на войната. Няма как държавата ни да носи отговорност за изпращането на 11-те хиляви евреи от Беломорска Тракия и Македания, категоричен беше той.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06

Дивите животни помагат в борбата с климатичните промени

Дивите животни и особено големите бозайници са от ключово значение за преодоляване щетите от климатичните промени. Те играят и важна роля срещу концентрацията на парникови газове в атмосферата. Това обясни еколога и автор на Климатека Павел Василев. Добави, че докато едрите бозайници влияят на естествените местообитания и влизат в ролята на..

публикувано на 22.08.24 в 10:43
Милен Любенов

Загърбване на политическото его ще ни извади от кризата

Това, което наблюдаваме е демонстрация на определени политически фактори с голямо политическо его, което няма място в политиката. За да вървим напред като общество и държава  е време политиците да отстъпят от своето его. Това коментира политолога доц. Милен Любенов. Според него след протестите, които бяха организирани от служители на МВР и..

публикувано на 22.08.24 в 10:20

Майката на убития Митко призова за разкриване на истината в съда

За нов следствен експеримент настояват близките на убития Димитър Малинов от Цалапица преди днешното заседание по делото срещу Рангел Бизюрев.   Майката на Малинов - Атанаска Бакалова за пореден път призова истината да излезе наяве, като според нея не само Бизюрев е нанасял ударите по Митко: От очната ставка днес, която ще бъде направена, се..

публикувано на 22.08.24 в 09:50
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52