Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъединяват към мрежата бъдещия соларен парк на Пазарджик

4
Снимка: фейсбук, Тодор Попов

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, Йоаким Гасер, член на борда на директорите на ЕР Юг, и Георги Христов, ръководител на Район Пловдив към ЕСО подписаха предварителен договор за присъединяване към електропреносната мрежа на бъдещия соларен парк. 

„Днес направихме голяма крачка към реализацията на изключително важния проект за Пазарджик - изграждането на общински соларен парк. Това означава, че вече сме на финала за реализирането на парка!“, заяви градоначалникът.

Попов отново подчерта, че по този начин Община Пазарджик няма да плаща за електроенергия, а средствата ще бъдат насочени за намаляване на данъци, подпомагане на млади семейства, даровити деца, култура и спорт.

Бъдещият соларен парк ще има мощност 10 мегавата, строителството му се предвижда да започне в началото на май, а да е готов до средата на юни.

"Извървяхме дълъг път с подкрепата на ЕВН, Електроразпределение Юг и община Пазарджик. Предстои същинската работа по реализирането на проекта", каза пред Радио Пловдив Антони Върбев, управител на "Пазарджик солар сити" ЕООД. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ВУСИ откри академичната учебна година

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ) посрещна 21-ия си випуск първокурсници. Събитието бе уважено от ръководни представители на университети, от партньорски структури и фирми, от преподаватели, студенти и техни близки. „Добре дошли във ВУСИ – едно от най-динамично развиващите се висши училища в страната“ – каза в академичното си..

публикувано на 05.10.24 в 18:29

Министър Георги Глушков откри фестивала „Щастливи за ръка“

Министър Глушков откри в Пловдив фестивала "Щастливи за ръка". Преодоляването на предразсъдъците към хората с увреждания е наша колективна отговорност и ние трябва заедно да насърчаваме, разбираме и приемаме разнообразните таланти, които хората с увреждания носят в нашето общество . С тези думи министърът на младежта и спорта Георги Глушков..

публикувано на 05.10.24 в 15:33

Ограничават движението заради мача "Ботев" - "Левски"

Ограничават движението заради футболната среща ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София Във връзка с провеждането на футболна среща  между отборите ПФК „Ботев“- Пловдив и ПФК ,,Левски‘‘- София на стадион „Христо Ботев“ на 05.10.2024 г. /събота/, за времето от 18:00 ч. до 24:00 ч., се спира движението по бул. ,,Източен“ от кръстовището с..

публикувано на 05.10.24 в 08:15

Катерачи изкачват сградата на Община Пазаржик

За поредна година се провежда външно изкачване на най-високата сграда в Пазарджик – тази на общината . То ще се състои днес и утре, като състезанията са любителски, но могат да участват и професионалисти.  Сградата е висока почти 60 метра, а фасадата е релефна с повтарящи се малки хватки. Това прави възможно изкачването по два метода: спелео..

публикувано на 05.10.24 в 08:13

Велинград е домакин на кампанията "Капачки за бъдеще"

Есенната кампания на инициативата „Капачки за бъдеще“ продължава този уикенд. Днес Велинград е домакин на кампанията , наред с още 8 града в цялата страна. В града на Вела Пеева пластмасови капачки и бутилки, както и алуминиеви кенчета ще се събират на паркинга на голям хипермаркет от 9.30 до 13.30 ч. Следващия уикенд кампанията ще бъде в Пловдив в..

публикувано на 05.10.24 в 08:09

Свързани новини

По- ниски данъци и повече пари за култура, спорт и образование в Пазарджик

Община Пазарджик обяви, че намалява местните данъци и въвежда стимули за младите семейства и талантливите деца от следващата година.  Проектът за новите по- ниски данъци е публикуван на сайта на общината и ще се обсъжда от местния парламент през април.  Предложението предвижда от  2024-та година гражданите на Община Пазарджик да плащат с 15%..

обновено на 12.03.23 в 08:41

Приходите от Соларен парк свалят данъците в Пазарджик

От следващата година жителите на Пазарджик ще плащат 15% по-нисък данък сгради и 10 % по-малко за моторните превозни средства, ако Общинският съвет одобри промени в наредбата за местните данъци, предлагани от кмета Тодор Попов. Местният парламент ще обсъжда темата на сесия през април и ако гласува промените, Пазарджик ще стане първата община в..

публикувано на 13.03.23 в 16:28