Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнично и делово с и без маски - "Точно днес"

Празничното начало на седмицата ни отвежда с обратно броене към изборния ден, дълго очакван в края й като прагматично начало с дозата скептицизъм, надежда за  повече мъдрост и неизвестни, когато маските  на претендентите за властта бъдат свалени...

А на 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. 

Неочакваните пътешествия, в които ни повеждат членовете на театралните семейства с всеки пореден спектакъл, ни поднасят толкова  много и красиви емоции, които могат да бъдат съизмерими само с  богатството на  лишен от всякакъв фалш и лицемерие живот,  зареждащ ни с истинската надежда за спасение. И напук на налагащото се усещане за страдащо от тежки духовни дефицити време, всеки път очакваме да преживеем  радостта на празника, наречен "театър" заедно с актьорите и да  ги поздравим с респект. преди вдигането на завесата на пловдивската Драма вечерта и преди откриването на фотографската изложба, посветена на голямата Юлия Огнянова - поканата за разговор е към Кръстьо Кръстев - директор на Драматичен театър Пловдив.

Финансовото  министерство публикува пакета от данъчни промени, а дни по-късно бе представена и платформата на заблюдение на цените на храните. За предоставената възможност на потребителите да получат информация за формиране на цената от суровина до краен продукт на рафта и спорните идеи  за облагане на бизнеса с данък  "свръхбечалба" - събеседник  - икономическия анализатор Михаил Кръстев.

На темата за домашното насилие като обществен проблем е посветена стартиращата в Пловдив конференция "Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие. Тя е организирана от Българска платформа към Европейско женско лоби  и обединява представители на академичната общност, медии, експерти и институции, работещи на първа линия  в борбата с насилието срещу жени. За мащабите на проблема и очаквания ефект от форума - интервю с Илияна Балабанова - член на Експертния форум към Европейския институт по равнопоставеност на половете, в качеството й на представител на неправителствените организации на ниво ЕС.

В програма "Точно днес" ще разговаряме и със заместник-кмета с ресор "Култура" Пламен Панов за началото на консервационно-реставрационните дейности по Къща Павлити, известна още като Синята къща. Възрожденската сграда в подножието между Джамбаз тепе и Небет тепе е сред знаковите  градоустройствени репери на територията на Стария град. 

В рубриката "Добро утро, Ден" тази седмица ще слушаме "човека, без когото Радиото не може" -  инж. Минко Кръстев, свързал професионалната си и лична биография в продължение на  45 години с радио Пловдив. 

С пожелание за пролетно настроение и бодрост отброяваме мартенските дни, които неусетно ще преминат...в април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" към края на летния месец

Август преваля, политическите пререкания обаче тепърва ще се развихрят, ще има още една кампания за избори. Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота, въпросите търсят отговори от социолога Евелина Славкова , от агенция Тренд. За рушащите се сгради в Девин -..

публикувано на 27.08.24 в 15:31

Тайните на Изтока във "Вход свободен"

Ще надникнем в културата на далечния Изток, към която останалия свят проявява нестихващ интерес от векове! Старо, колкото и ведическата култура, махенди  е ритуалното изписване на ръцете с кръгове и мандали, символизиращи слънцето Суря-Нараяна. Стремежът към красота и хармония в древна Индия е свързан с идеята за Бог, който е смятан за източник на..

публикувано на 27.08.24 в 09:30

"Точно днес" на 27 август

Във вторник сутрин - сюжети от  деня и коментари на събитията, които следим. Теми и събеседници до 9.30 часа. Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки, разработена с експерти..

публикувано на 26.08.24 в 16:20

Качество на живот и отношения във "Вход свободен"

Новата работна седмица стартираме с една тема с продължение! Причината - същественото и жизненоважно значение на водата!  Жива вода или структурирана вода с минерали като шунгит и зеолит, се превърна в нова мода сред любителите на природосъобразния начин на живот и алтернативните терапии и практики. Какво представлява структурираната вода с минералите,..

публикувано на 26.08.24 в 09:30

Какво ни носи понеделник - "Точно днес"

Край или начало? Край на безплодните усилия  за развиделяване на управленското безвремие и начало на оздравителни движения за избисряне на посоките за крачката напред след дългия застой в политическото блато. Ще успее ли този понеделник да преобърне негативната посока в развитието на политическия процес или и той ще  си остане поредният от понеделниците в..

публикувано на 25.08.24 в 17:18