Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много сериозно разрушихме доверието към изборния процес

Занапред трябва да имаме опция за дистанционно гласуване

Стоил Цицелков
Снимка: архив

ЦИК ще обяви окончателните резултати от парламентарните избори на 6 април. В момента се извършва повторно въвеждане на данните от протоколите на СИК и се анализират несъответствията, в резултат на което се актуализират сумарните данни. Имената на депутатите в 49-ото Народно събрание се очаква да станат известни до 9 април, според законовия срок. 

Говорим за поуките от смесеното гласуване, за грешките и организацията със Стоил Цицелков, член на обществения съвет към ЦИК и международен изборен наблюдател.

Цицелков открои, че българите сме в ситуация, в която искаме промяна и ново стабилно правителство, но излизаме и гласуваме за същите партии, за които гласувахме и миналия път.

"С промените в изборните правила, които партиите силово наложиха, без да има широко обсъждане - те промениха Изборния кодекс, така че техните интереси да бъдат защитени. Върнаха хартиите, но и това не промени нагласата за гласуване", каза експертът. По думите му у нас вече има една голяма партия "Не подкрепям никого" от 108 000 човека, която щеше да влезе в парламента с 12 депутати. 

"80 000 гласували повече на този вот е маргинална бройка, на фона на милионите гласоподаватели, които не са отишли да гласуват", смята Цицелков. Според него е разрушено сериозно доверието към изборния процес.

"Партиите нямат доверие и към самите им представители по места, възложиха видеонаблюдение над техните представители, за сметка на бюджета. Това води към недоверие от обикновения човек към изборите и към политическата система", смята Стоил Цицелков. Той допълни, че се надява това да са последните избори, защото има шанс да счупим и рекордите на Италия, и да станем световни рекордьори по чести избори.

"Освен изключително усложнен изборен процес, имаме и много усложнени протоколи", заяви Стоил Цицелков. Той допълни, че наблюдателите от СЧИ са констатирали, че грешките стават от преумора на хората, ангажирани над 24 часа, във времето на вота. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56