Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ да направи копромис и да подкрепи ПП-ДБ за втори мандат

"Сигурен съм, че ще се намери решение за избора на председател в този парламент. Първият и вторият проявиха отношение към предложението на ПП-ДБ за ротационен председател, което е напълно резонно и не е правилно това, което Борисов каза, че първият по право трябва да получи председателското място. Ако първият беше спечелил изборите с преднина от 10-15%, тогава - да.  Но и в случай, когато ГЕРБ бе печелил сериозна преднина  пред БСП, той предлагаше на Корнелия Нинова да бъде председател на НС. Сега да не се прави на победител, защото тези 2% са в рамките на статистическата грешка." Това заяви Методи Андреев - бивш  народен представител в 38-то и 43-то НС.

По думите му, формула "за отпушване на парламентарната технология" ще бъде намерена, но интересната тема сега е дали депутатите ще успеят да направят Правителство. Два са изходите от ситуацията. Първият е ГЕРБ да формира мнозинство на база на "хартиената" коалиция, още повече че и ИТН имат желание да се включат. 

"Борисов желае коалиция с ПП и ДБ. Те са втори. Ясно са заявили, че в правителство с участие или с мандата на ГЕРБ няма да участват. И тогава Борисов, който иска да работи с тях и е спечелил изборите, трябва да направи големия компромис -  Бойко Борисов не изпълнява своя мандат. ДБ и ПП предлагат експертно правителство, правителство на малцинството и т.н. с ясна програма в няколко точки - еврозона, Шенген, борба с картелната пазарна икономика, правосъдна реформа. И ГЕРБ правят компромиса - подкрепят това правителство, защото като по-голяма спечелила партия, те правят големия компромис. Това евторият вариант за решение - Правителство на малцинството с 5-6 точки програма, която обединява и създава не политически, а тематични мнозинства. Точките минават, гласувани са така, както са предложени от ПП-ДБ, които носят отговорност за тях пред избирателите. Правителството се подкрепя от евроатлантическите сили в Парламента. Програмата приключва, мнозинството се губи и тогава се отива на нови избори. Но е хубаво това да стане след местните избори".

Андреев подчерта, че Борисов е "по-голям, но е и по-виновен", защото е управлявал в продължение на 12 години, но не се е извинил за грешките си.  "Да каже - да, има проблем с моето управление. България затъна в корупционно блато, това е най-корумпираната държава в ЕС. Ако каже това, тогава ще има отпушване и България ще се измъкне от благото."

А компромисът от страна на ПП-ДБ ще бъде те да приемат  подкрепата на Борисов. 

Андреев бе категоричен, че независимо от високия изборен резултат на "Възраждане", които станаха трета политическа сила,  никога няма да могат да спечелят избори. "Това плашило трябва да спре да бъде размахвано от българските полититци и разумните хора го разбират."

Интервюто - звуковия файл: 


По публикацията работи: Веселина Пеева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56