Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шанс за кабинет има и партиите трябва да платят цената за него

Теодор Славев - доктор по политология и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи смята, че президентът Румен Радев форсира политическия процес и ограничава възможността за диалог между първите две политически сили в Народното събрание. Като аргументи в подкрепа на тезата си той посочи свикването на парламента в Страстната седмица, както и определените днес и утре дни за консултации с парламентарните партии и коалиции, които предшестват връчването на първия мандат.

Според Славев ключовият въпрос към Народното събрание и първите две коалиции е дали ще има правителство. По думите му и двете групи /ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ/ някак си театралничат и дават разнопосочни сигнали. "Немислимо е толкова голяма законодателна програма да бъде приета за няколко седмици, дори и при най- строга организация. В същото време НС заседава по 30 секунди. Без правителство, което да застане зад някакъв мандат макар и краткосрочен и не се обясни на обществото какво ще прави, няма как да стане. Иначе гражданите ще накажат театралниченето и губенето на ценно време", подчерта политологът. 

Той не разбира и страха на партиите към наближаващите местни избори. До такава степен обвързват създаването на кабинет и местния вот, че влизат в капан, от който няма измъкване, каза Славев. Той прогнозира, че ако се стигне до трети мандат, съставянето на правителство ще е невъзможно. Шансът е във втория мандат, защото ПП-ДБ смятат Борисов за токсичен. 

Теодор Славев припомни, че социологическите проучвания показват, че избирателите и на двете коалиции настояват за правителство и призова да се действа национално отговорно, като партиите платят политическата цена за компромисите, които се налага да направят. Анализаторът предупреди, че нови избори в средата на лятото са рискови и също няма да променят ситуацията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56