Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство с втория мандат вече е по-възможно

Прокуратурата днес не е нищо друго, освен политически слугинаж

Конфликтът по върховете на прокуратурата почти отне вниманието от преговорите за съставяне на правителство. Двата процеса обаче остават в развитие и очевидно взаимно си влияят. За обществения резонанс от случващото се разговаряме с журналистката Стояна Георгиева, тя ръководи информационния сайт "Медиапул".

"Взривът срещу Иван Гешев и после ситуацията, която днес наблюдаваме отразява състояние на мафиотската държава, на завладяната държава", каза Стояна Георгиева. По думите ѝ вече видяхме как Корнелия Нинова се изплаши след изявлението на Иван Гешев, и БСП даде заден и предпочете да не участва в сформирането на правителство. Георгиева добави: "Това е предупреждение към всички останали, които биха влезли в управленска коалиция с ГЕРБ. Вчера за половин час играта се обърна и от ГЕРБ нямат варианти, те се връщат на 2021 г. Всяка партия, която ще прави коалиция с Борисов има реално основание да се притеснява, че ще прихване от токсичността на Борисов и ще бъде издърпана в блатото. Борисов днес вече е като ДПС, никой не иска да припарва официално до него."

"Компромисният вариант е Борисов да подаде оставка като лидер на ГЕРБ, да напусне парламента, за да отпуши процесите и да може партията му да действа като нормална политическа сила. Той това няма до го направи, и ГЕРБ ще бъде негов заложник. Това виждам като риск за съставяне на правителство", коментира Стояна Георгиева.

За ситуацията при ПП-ДБ: "Те толкова дълго време са в месомелачката на негативна очерняща кампания - на прокуратурата и на ГЕРБ, както и на основните медии, които така или иначе от 2021 г. до днес останаха с Борисов, така че в обществото има необосновано недоверие по отношение на реформаторските възгледа на тези партии.  На тях не им е лесно, за тях е ясно, че не могат сами да извършат реформата, трябва да влязат в съюзи с компрометирана личност като Бойко Борисов. Тук големият риск е да не изглеждат и да не бъдат критикувани като параван на Борисов."

"Битката, която ще се разглежда напред, е тази с евентуалното пристигане на Васил Божков в България. Иван Гешев твърдеше, че няма как да се вярва в твърденията на Божков, а сега дори може да е готов да му предостави статут на защитен свидетел", посочи Георгиева.

По думите ѝ ситуацията няма как да се избистри скоро. Георгиева допълни: "В другия понеделник Мария Габриел връща мандата, при провал, следва втори мандат, и кога да са изборите, пълен абсурд е избори през август. Нищо чудно да се стигне и до там. Днес отговорността на НС е голяма, още докато вървят явни или неявни преговори е важно да изберат парламентарна квота на ВСС. Той пък да се заеме и да избере своя състав от хора, които ще погледнат независимо ситуацията. Сега има конфликт Гешев срещу Сарафов, искане за освобождаване на Тодоров. Някой трябва да се произнесе по всички тези въпроси."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58