Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има основание да излезем на улицата


"Странна война" нарече бившият депутат Владимир Дончев конфликтът по върховете на прокуратурата.

"Тоест, обявена е война, но активните действия още не са започнали. Засега участниците в тази кална игра използват само средствата на заплахата, предупрежденията, завоалираните приказки, но като цяло се въздържат от действия. Защото се оказа, че който направи някаква стъпка, след това по някакъв начин тя се обръща срещу него. Говоря за неуспешния атентат срещу Гешев-атентат в кавички, който не беше направен, за да убива, а явно за да сплашва", коментира Дончев.

"Тук става дума за една банда, за една мафия, която вижда, че съществуването им е застрашено и се опитват да прехвърлят един на друг вината и отговорността за това, което се случва и в крайна сметка да изядат някой от участниците, за да могат да запазят равновесието в глутницата", каза още Владимир Дончев.

Според него случващото се е част от контекста на първия мандат за съставяне на правителство.

"Тъй като Борисов се опитва да използва оставката на Гешев като разменна монета в осъществяването на първия мандат, да я сложи на масата пред "Продължаваме промяната" и "Демократична България", за да ги принуди да участват в негово правителство или поне да представи нещата пред обществеността и през западните партньори така, че те не искат да участват в негово правителство, независимо от това, че той е готов да направи реформата, се случиха всички тези неща".

Според Владимир Дончев, оставката на Гешев е била политическия залог за съставяне на правителство на Бойко Борисов. Конфликтът, свързан с прокуратурата обаче, според него е заложен от по-рано. Дончев припомни протестите от 2020 година.

"Този цирей още не се е пукнал, защото няма решителни действия на обществеността, на хората, на президента, на всички институции срещу това, което се случва. Защото ние не сме на улиците, а това е най-голямото основание в момента хората да излязат на улиците, защото пред очите им държавата се срива", каза още Владимир Дончев.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56