Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Точно днес“ за ледовете в политиката и на Антарктида

В утрото на 18 май във фокуса на вниманието ни са словото, войната по върховете на държавата, която доведе до (без)крайна политическа и правосъдна кризи и нови разговори за необходимостта от конституционни промени. Ще говорим и за културните събития в града, които внасят пъстрота в иначе сивата действителност, която се опитва да ни залее през последните 2 години. Ето и акцентите:

Вместо политическият пъзел да се разплита каквито изгледи имаше до преди дни, той сякаш отново започна да се завързва и да тъпче на едно място. Шансовете за подкрепа на кабинета на Мария Габриел все повече намаляват. В същото време вторите ПП - ДБ ще имат нелеката задача да търсят подкрепа не само за правителство, но и за съдебна реформа чрез промени в Конституцията.

За скритите неща зад интересната и драматична политическа ситуация ще говорим с политолога Марая Цветкова. Заедно търсим отговор на въпросите каква ще е съдбата на първите два мандата и доколко реални са възможностите за подкрепа на конституционни промени.

Темата за конституционните промени с акцент ефективността и наложителността им продължаваме с доц. д-р Христо Паунов, който е специалист по Конституционно право и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.

На територията на университета ще останем и с още един разговор. Той е с декана на Филологическия факултет доц. Константин Куцаров. Поводът е 25 юбилейна научна конференция „Заветът на словото“ и 50-годишнината на факултета.

И още – говорим с професор Христо Пимпирев за биографичната му книга "Антарктическият стопаджия", посветена на българските мисии на ледения континент. Представянето й ще бъде в четвъртък от 18:00 часа в зала "Планетариум " на Регионален природонаучен музей - Пловдив

A Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ представя четири впечатляващи арт събития в рамките на третото си издание на фестивала Made at the Academy. Какво е новото в изданието тази година ще ни каже деканът на висшето учебно заведение Тони Шекерджиева – Новак.

Преди всичко това е рубриката „Добро утро, Ден“. Гост в нея тази седмица е джазменът Боби Вълчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво. Тази информация отзвуча в..

публикувано на 18.09.24 в 18:31

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50
Радослав Бимбалов

"Вход свободен" с Вяра, Надежда и Любов

Честит празник с Вяра, Надежда  и Любов в сърцата! Днес в предаването посрещаме празника с кинолегендата Любен Чаталов и почитаме този светъл ден с  поглед към  изиграните роли, незабравимите филми и респект към знаковото му творчество. За любителите на добрата литература открехваме завесата около новия антиутопичен роман на писателя Радослав Бимбалов "Ти..

публикувано на 17.09.24 в 10:20