Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИНКН опитва да съхрани за паметта на Пловдив 608 сгради, сред тях и Панаира

Надбягваме се с времето - така архитект Владимир Петров от Националния институт за недвижимо културно наследство описа работата на екипа експерти  по спасяването от разрушаване на сгради с потенциал на културна ценност. 

Представен бе първият етап от Териториалната програма на института в Пловдив. Само от началото на работа по програмата през октомври миналата година до края на 2022 г. в града заради ново строителство са съборени 6 предварително набелязани за изследване обекта, а от началото на 2023 до сега-още 3. 

Екипът е идентифицирал като потенциална културна ценност нови 608 обекта в града-основно в така наречената историческа зона на града „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.Сред изследваните обекти са и сгради от по-ново време като Народна библиотека „Иван Вазов“ и комплексът на Международен панаир Пловдив. 

Във втората и третата част на Териториалната програма ще се работи по това дали на изследваните обекти може да се даде статут на недвижима културна ценност, каза директорът на института арх. Петър Петров. 

НИНКН в момента няма бюджет, а средствата за първата част от програмата бяха пренасочени от други наши дейности, каза Петров. По думите му, при нормално финансиране и ход на изследователската работа работата по новите обекти може да приключи до 2 години.


По публикацията работи: Марин Данев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

Пловдивските пожарникари ще отбележат професионалния си празник с ритуал по отдаване на почит към на паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения огнеборци.  Пред паметната плоча в двора на Първа районна служба на пожарната на ул. „Преслав“ ще бъдат поднесени венци и цветя.  По време на церемонията ще бъдат обявени имената на..

публикувано на 13.09.24 в 09:02

АМТИИ открива новата учебна година

Музикалната академия в Пловдив открива новата учебна година.  Ректорът на Академията за музикално танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев“ Жан Пехливанов ще поздрави първокурсниците в концертната зала на висшето учебно заведение.  Деканите на отделните факултети ще раздадат студентските книжки. Предвидени са музикални и танцови..

публикувано на 13.09.24 в 08:37

Президентът ще лети на изтребител F-16 в авиобаза Граф Игнатиево

Днес в авиобаза „Граф Игнатиево“ президентът Румен Радев ще направи демонстрационен полет на изтребител F-16 по покана на Военновъздушните сили на САЩ.  В авиобазата държавният глава ще удостои с Почетен знак на президента бригаден генерал Тад Кларк, командир на 31-во изтребително авиокрило от Военновъздушните сили на САЩ в авиобаза Авиано, Италия...

публикувано на 13.09.24 в 07:42

Започва делото срещу насилника на Ванеса Цветомир Пенков

С разпоредително заседание в районния съд в Пловдив започва делото срещу 30-годишния Цветомир Пенков, обвинен за домашно насилие на жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете.  През януари 24-годишната Ванеса постъпи в болница след мъчителен побой от насилника.  Срещу Пенков са повдигнати четири обвинения. Те са за..

публикувано на 13.09.24 в 07:38

Пловдив е домакин на Национална конференция за редки болести

Петнадесетата Национална конференция за редки болести и лекарства сираци събира в Пловдив над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власт и индустрия. Те ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести. През последното..

публикувано на 13.09.24 в 07:34