Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Максим Ешкенази в „Добро утро, ден!“

| обновено на 28.05.23 в 14:25

Световноизвестният диригент и цигулар Максим Ешкенази гостува в рубриката ни „Добро утро, ден!“ в най-светлата седмица за България, в която посрещнахме 24 май. Не скрива емоцията си, когато казва, че това е най-светлият празник за него.

„Ако имаме национално съкровище, това е нашият език“, категоричен е Ешкенази.

Максим Ешкенази продължава да дели времето си между България и САЩ. Той работи с едни от най-известните оркестри по света и у нас. На 24 май ще поведе похода на духа в Пловдив с концерта „Вивалди завинаги“ на Античен театър. Музикалното пътешествие в света на Антонио Вивалди е по повод празника на българската просвета и култура. Мащабната продукция, която проследява основните периоди в живота на гениалния италиански композитор, е с участието на Симфониета-Враца и актьорите Стефан Къшев и Борис Николов, а режисьор е Борис Радев.

Ешкенази, който е професор в Академията Колбърн, казва, че този концерт за него е специален, тъй като сред публиката ще има и пловдивски учители. Той е категоричен, че учителите, в един перфектен свят, трябва да са най-богатите и почитаните хора.

„Защото те са отговорни за бъдещето, а бъдещето е всичко. И трябва да им благодарим“, мотивира се Максим Ешкенази.

Световноизвестният диригент казва, че най-големият успех са децата му. И се оглежда в техните очи, защото са най-важни.

Максим Ешкенази с вълнение говори за Пловдив и признава, че е влюбен в този град.

„Пловдив има много, много история, която го прави цветен, жив и много любим град за мен“, казва световноизвестният диригент.

Максим Ешкенази обаче има и много хобита, които са далеч от музиката. Той е лицензиран пилот, обича да лети, а новата му страст е управлението на дронове.

В звуковите файлове можете да чуете интервюто на Антония Попова с Максим Ешкенази. И да ни слушате в ефир - всеки делничен ден в 7.30 ч. в "Добро утро, ден!". И отново в събота - от 8 до 9 ч. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10

Дивата природа на фокус днес във "Вход свободен"

В сряда Ви очакваме в уреченото време и уреченият час, за да споделим заедно един различен следобед :))))  Наш гост ще бъде Атанас Грозданов, гл.ас. и фотограф по душа, който със сигурност ще ни покаже чудния свят на дивата природа от един друг ъгъл и през погледа на неговия обектив. Поводът да го поканим е предстоящата му изложба на 4 октомври (петък)..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

"Точно днес" от минало към бъдеще

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пазарджик. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея..

публикувано на 01.10.24 в 15:52

Театри в криминалната хроника „Ден след ден“

Белезници вместо диригентска палка или как театри точат фонд "Работна заплата" - това ще коментираме в предаването "Ден след ден" в Деня на музиката. Или както тъжно се пошегува министърът на културата Найден Тодоров за първи път диригент да влезе в новините! Престъпна схема за източване на фонд „Работна заплата“ в Музикално-филхармоничния..

публикувано на 01.10.24 в 14:39

Октомврийско с „Вход свободен“

Гостува ни художникът, писател и артист Петър Георгиев – Рей, който открива изложбата си „Преодоляване“ и представя стихосбирката „Гвоздеи кръстни“, в Пловдив, на 3-и октомври. Събитието е в галерия „PIESA“, от 18 часа. Говорим за изкуството, като начин за справяне със стреса на ежедневието и по-хармоничен начин на живот, в рубриката..

обновено на 01.10.24 в 09:51