Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С "Върви, народе възродени" - "Точно днес"

24 май - Деня на Светите  първоапостоли Кирил и Методий, на буквите и културното просветление, с „Върви, народе възродени“ -  като  молитва, изпитание и кръст, който всеки българин носи в сърцето си.

Защото Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност вгражда в гените ни усещането за съдбовност, свобода и дълг, без давност във времето и зависимости от политическата конюнктура, е единственият български празник,  приеман като сакрален от народа ни в страната и във всяка друга точка по света.

Към  словото, създаващо вечност и красота и към всички носители на духовното съзидание, „Точно днес“ - искрено преклонение и респект!

Запазена територия за творците на Пловдив, хората на духа, образованието и науката, носителите на високи отличия и техните послания ще бъде времето на вълните на празничната програма от 7 до 10 ч.

Часове след връчването на наградите „Пловдив“ в навечерието на 24 май на автори с ярки постижения в областта на културата и изкуството през миналата година в 12 категории и на Специалната награда „Пловдив“  от кмета за изключителни постижения и цялостен принос в културата на града – репортаж на Стоян Терзиев.

За словото и книгите като цивилизационен код за съхранението и самочувствието на един народ, несъизмерима с нищо друго сила и непробиваем щит срещу разрухата и тъмнината – Красимир Лозанов – заместник-председател на Асоциация „Българска книга“.

За езика – медитор между културите и ключ за магичното преминаване през мъдростта на нациите – разговаряме с преподавателя в Атинския университет с лекторат по български език, литература и култура  Генчо Банев.

Акустиката на празничния ден с гласовете на носителите на високите отличия учители, директори и педагози за дейността им, връчени им в Актовата зала на Хуманитарната химназия  „Св.св. Кирил и Методий“ – от репортажа на Антония Попова.

В навечерието на 24 май разговаряме с известния пловдивски художник Здравко Йончев, който  откри самостоятелна изложба в Загреб, Хърватия, като неразделна част от честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Преди излъчването на последното издание на рубриката „Великите европейци“ – авторът Пламен Асенов разказва за мотивацията да събере в звукови и писмени свидетелства достойната европейска памет с личности, оставили ярките си следи във времето. На 24 май чуйте и втората част от неговия  разказ за славянските първоучители и покровители на Европа Св.св. Кирил и Методий.

А в "Добро утро, Ден" - световноизвестният диригент Максим Ешкенази  споделя вълнението си от гостуването си в Европейската столица на културата  - 2019, преди вечерта да ни поведе към света на Вивалди на Античния театър .


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56

"Ден след ден" на 2 октомври

Продължавайте предположенията и дискусиите около това как театралните и музикални състави могат да се окажат в центъра на значимата финансова измама. Към днешна дата е в сила констатацията на службата на министъра на културата Найден Тодоров, че правомощията на директорите на театрите са много големи, както и заканата му ,че в тази ситуация ще действа..

публикувано на 02.10.24 в 14:10