Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват причините за смъртта на млада жена в пловдивска болница

| обновено на 29.05.23 в 14:20

УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив извършва обстойна вътрешна проверка по случая с починалата млада жена в болницата и твърденията на нейната майка в медиите, че дъщеря й не е получила адекватна помощ. 
Цеца Станева е подала жалба до болницата и настоява да получи пълна информация за случилото се и причината за фаталния край.
Според нея дъщеря й е потърсила помощ в спешното отделение, защото два дни е повръщала. Там са и направили изследвания, била е на системи и е приета в Инфекциозна клиника, където се е повлияла от лечението. Във фаталния ден тя е била на свиждане и е видяла, че Елисавета припада, но по думите й не е имало медицинско лице, за да и окаже веднага помощ. Единствено санитарка се е опитала да и помогне, а по-късно е пристигнала линейка от КАИЛ. До момента семейството на починалата няма информация какво точно се е случило и защо е починала жената. Чака и резултатите от аутопсията.

В официално становище на здравното заведение се казва, че пациентката Елисавета Станева е дошла в Отделението по спешна медицина на 9 май сутринта с температура и болки и след извършени консултации и изследвания по обед е хоспитализирана в интензивния сектор на Клиниката по инфекциозни болести. Назначена й е терапия освен за симптомите, с които е пристигнала в лечебното заведение, а и за придружаващото ѝ заболяване “Тиреоидит на Хашимото”.

Според болницата, в една от консултациите се установява, че стойностите на TSH са завишени и че пациентката е преустановила сама приема на едно от лекарствата си, което води до влошаване на здравословното й състояние. Терапията, извършена от екипа на Клиниката по инфекциозни болести, дава резултат и пациентката се подобрява на следващия ден ,но 14 май внезапно пада със загуба на съзнание. 

Регистрирано е спиране на сърдечната и дихателната дейност. Незабавно е започнала Кардиопулмоналната ресусцитация (КПР), съвместно с екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. По данни от становището на началника на Клиника по инфекциозни болести доц. д-р Олиана Бойкинова, дежурната санитарка е пряк свидетел на случилото се. 

Началникът на Отделението по обща и клинична патология доц. д-р Мария Колева - Иванова и нейният екип се очаква да издадат протокола от извършената на 16 май аутопсия. 

По предварителна информация е установено, че Елисавета Станева е починала от усложненията на основното си заболяване - кардиомиопатия.

„Никой не ни е говорил за кардиомиопатия. Или пък за някакво заболяване на сърцето. Тя никога не е имала болно сърце”, категорична е майката на починалата.

 Проверката по случая продължава, информират още от болницата.

Междувремено стана ясно, че Окръжна прокуратура-Пловдив се самосезира и образува досъдебно производство  във връзка с настъпила смърт на 27-годишна жена в болница в гр. Пловдив. Наблюдаващият прокурор е възложил разследването на следовател от Окръжния следствен отдел към ОП-Пловдив.

За изясняване на обективната истина ще бъде изискана медицинска документация, ще бъдат разпитани свидетели, назначени експертизи и др. Досъдебното производство се води по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс и ще установява дали има виновни за настъпилата смърт на жената.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Премиерът разпореди проверка заради скандала с театрите в Разград и Смолян

Министър-председателят Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които извършват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излиза информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства.  15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят..

публикувано на 03.10.24 в 17:10

Български учени създадоха прототип на човешка кожа

Изследователи от отдел “Растителна клетъчна биотехнология” към Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив, съвместно с лаборатория по Метаболомика при Българска академия на науките (БАН), разработиха иновативен за България 3D модел на човешки епидермис, с цел проучвания в областта на медицината и фармацевтичната..

публикувано на 03.10.24 в 17:00

Пожар гори над асеновградското село Новаково

Огънят е пламнал в ранния следобед, като е тръгнал от стърнища покрай пътя и се е разраснал нагоре към гората. Пожарът е обхванал широколистни дървета и терасовидна площ в зоната при изхода на Новаково, в посока Кърджали, над гробищния парк.  Към този момент пламъците са ограничени, няма опасност за населението. В района има известно..

публикувано на 03.10.24 в 16:19

15 000 лева гаранция за Румен Бечев, грозят го до 20 години затвор

Петима вече са обвиняемите по скандала, придобил известност като "Разград".  От днес и директорът на Смолянския театър Румен Бечев е с повдигнато обвинение за присвояване на 580 хиляди лева. Това е и това на директора на ТМФЦ в Разград Левон Манукян – „злоупотреби в особено високи размери, извършено в съучастие и..

обновено на 03.10.24 в 15:05

Повдигнаха обвинение и на директора на Смолянския театър

Директорът  на Смолянския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение, научи Радио Пловдив. Той все още не е официално задържан, а следобед ще стане ясно по-нататъшното развитие на случая.  Вчера Румен Бечев бе доведен в Пловдив за разпит по казуса със схемата, източила почти чилион лева от Разградския филхармоничен театър, а проверка на..

публикувано на 03.10.24 в 12:53