Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразуват училището в Бенковски в професионално

Идеята е на ТИЗ, подкрепена от община Марица и МОН

Тракия Икономическа Зона започва активна работа по четири пилотни проекта с професионални училища от Пловдив и региона. 

Кметът на община Марица Димитър Иванов днес е изпратил уведомително писмо до МОН, с което предлага училището в село Бенковски да се преобразува в професионално средно училище от 2024 г. Там ще се обучават кадри за бизнеса в ТИЗ, предимно оператори на машини и съоръжения в големите заводи. 

Антоанета Пакова, началник на РУО-Пловдив съобщи, че е стартирала процедура за преобразуването на ОУ "Георги Бенковски" - село Бенковски по идея на ТИЗ и фирмите в нея. Занапред там ще се обучават професионални паралелки, в направленията електроника и електротехника, електроника и компютърни науки и паралелка по машиностроене.

Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на ТИЗ заяви, че интересът на инвеститорите към зоната се увеличава. Днес той е провел разговори с голям инвеститор, който ще построи нов завод за 20 млн. евро на територията на зона Марица. Сделката ще бъде финализирана до три месеца. Той посочи, че бизнесът е наясно какво му е необходимо като кадри и от години работи с професионалните училища в областта. Според него е важно да се покаже на българското общество, че индустрия в България има и младите хора имат бъдеще тук. Панчев благодари на БТА и БНР, които са партньори в начинанието. 

Катя Стайкова, директор на „Клъстер Тракия икономическа зона“ заяви, че ТИЗ - това е индустрията на България, и те са дом на над 200 наши и световни компании, които движат икономиката на държавата. 

Другите три училища, на които ще помага в дуалното и професионалното обучение ТИЗ са: ПГ по жп транспорт - Карлово, ПГ по селско стопанство Куклен и тази по машиностроене в Пловдив.

Тракия Икономическа Зона проведе днес форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. В него участваха представители на бизнеса, общините и образователните власти. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56

Свързани новини

Бизнес, общини и образование се срещат в ТИЗ

Тракия индустриална зона организира днес форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“. Няколко са темите, по които ще дебатират бизнес, общините и образователните власти.  Ще бъде обсъдена партньорската мрежа „ТИЗ: Бизнес - Образование“, създадена заедно с фирмите на 4 пилотни проекта с..

обновено на 30.05.23 в 06:50