Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неглижирането на съдебния скандал от Радев е опасно

"Иван Гешев вчера заяви, че ще се бори с политически средства за решаване на политически проблеми, което всички тълкуваме като заявка за политическа кариера. Неговото изказване беше в един архаично  национал-популистки стил, но  истината е, че той никога не е излизал от политическото поле от избирането му за главен прокурор, а и преди това, като ръководител на Специализираната прокуратура и заместник на Сотир Цацаров". Това заяви политическият анализатор от БИПИ Теодор Славев.

По думите му, заслужава внимание въпросът какво е наложило  изненадващото отприщване на бързите действия на ВСС, които са неприемливи  както за голяма част от магистратското съсловие, освен за членовете на прокурорската колегия, но и за хората. "У обществото остава усещането, че тези хора обслужват тези, които са на власт или че те имат други  по-дълбочинни проблеми".

Като резюме на случващото се, Славев  подчерта, че Иван Гешев е станал неприемлив за част от управляващата коалиция, която чрез опита той да бъде сменен,  си измива ръцете.

 "Ефектът обаче е съмнителен. Това, което представителите на властите излъчват като морални ориентири, в частност съдебната власт, е отвратително.То деморализира всички останали по веригата надолу  в и без това разделеното българско общество. 

В момента виждаме как във върховете на съдебната власт едни хора правят всичко възможно, за да докажат, че са лоялни на тези, които управляват публичния ресурс, или обратното - да  водят някаква битка, когато им е неудобно, когато са излезли от стоманените обръчи на корупцията. И  какво става тогава с един гражданин, който има реален проблем и трябва да търси правна защита?! Големият проблем е, че справедливост няма и че Закона се употребява в полза на тези, които са на власт и които управляват публичния ресурс".

Дори и в африканските държави, когато има подобни скандали, хората излизат на улицата, подчерта Славев. Това не се случва у нас, защото хората се измориха от политическата криза, а  социологическите изследвания сочат, че поредицата от избори е притиснала  хората да искат каквото и да е управление, за да си починат от изборите.

Ако президентът Радев заявява, "че има и други проблеми, освен оставката на Сарафов", и  неглижира скандала в съдебната власт, това ще бъде много опасно. "Този скандал  извади наяве това, което се говори от години и което хората усещат със социалните си сетива - изключително бруталната зависимост на съдебната власт. Неглижирането на този проблем от страна на Радев, не му прави чест", заяви Славев.

Той определи опитите да се правят политически проекти с шоу с един човек, като несполучливи.

 "За да се прави партия, да се гради организация, трябват много хора, трябва идеология и финансиране. Интересно е какво ще е партийното политическо финансиране на един евентуален  проект на Иван Гешев, който се позиционира в национал-популисткото пространство.  Като най-голям субект в това пространство "Възраждане"  гледа на Изток, докато  Иван Гешев  ще е  по-скоро някакъв експериментален евроатлантически патриот".

Интервю - звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56