Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическо лято 2023 разкрива още от съкровищата на Пловдив

600 000 лева са осигурени за археологически проучвания от Община Пловдив за тази година и през лятото се работи активно по всички обекти в града - Източната порта, Небет тепе, „Брезовско шосе“, в чието трасе попада праисторическата плоска селищна могила "Яса тепе" и Голямата могила в район Южен. 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов посети Голямата могила в район Южен, за да види как напредва проучването и се срещна с доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив и екипа, който работи на терена.  

Голямата могила в район Южен е най-голямата в България, разказа доц. Кисьов. Дължината е 75 м., височината е 14 метра. 2/3  са проучени във височина до момента. Площта и обема на могилата са впечатляващо огромни, открити са и 3 тунела. Сега се работи по основното проучване което цели да даде отговор на въпроса къде се намира основата на могилата. Правен е стратиграфски профил, чрез който се изучават скалните пластове и наслояване. Поне още 20 дни ще продължат изкопните дейности с механизирана техника. В момента се проучва в дълбочина и е достигнато на 4 метра над основния терен, който  още не е проучен. Керамиката, открита на място е от 4-3 в. пр. Хр., като има и от 5 в. пр.Хр. считана за най-богатата епоха.

 Не е известно с каква структура е свързана могилата, защото е част от голям некропол с гъсто разположени могили. Тази е последната оцеляла, вероятно и защото е  най-голямата. Повечето,  около 100 на брой, са разрушени през различни периоди при прокарване на Кукленско шосе и построяването на заводите, разказа доц. Кисьов. Голямата могила е отделен могилен некропол, доста по на юг от града. Регистриран е от началото на миналия век от археолога Борис Дякович, по-късно и от Димитър Цончев. Счита се, че той е свързан със сателитно селище на града или с вилно имение. Принадлежало е на местната тракийска аристокрация. Възможно е да е свързано с аристократи, които са си запазили позициите след включването на Тракия в Римската държава.

На върха на могилата е открита малка средновековна църква, работата по проучването ѝ е започнала през 2021 г., разказа археологът Любомир Мерджанов, който е ръководител на разкопките. Регистрирана е само в ред камъни в основата, заедно с прилежащ некропол от 17 гроба, 3 от тях са градени от външната, южна страна. Открити са фрагменти полихромна стенопис. Интересно е, че като част от комплекса са открити 2 оловни печата, които са принадлежали на две духовни лица с много висок сан - Петър Монах Ковуклисий и Василий Харсианид. Ковуклисий е титла, която се е давала на близки до патриарха, по-късно е станала почетна. Фамилията Харсианид е свързана с висшите духовници. Църквата и некропола са били разрушени от вторични намеси. 

Открити са военни установки и окопи с укрития с оръдие, в един от които са открити над 50 гилзи. Могилата е използвана и  като военно съоръжение, открит е тунел с 2 галерии, с изписани многобройни инициали и имена и година 1933. Открита е „вензела“ от бронз с царска корона с буквата „П“. Проучването е показало, че тя не е на военно формирование , а на ученическо и е правена по някакъв друг повод.  Малката църква на върха на могилата е датирана от края на 11-12 век. Църквата е с дължина 11 метра, ширина – 4 метра, не е ясно каква е била височината. Открит е  и фрагмент бигор – това е шуплеста варовита скала, която се използва за строеж и облицовка, добивана в Родопите.

На обекта „Голяма  могила“ работят също студенти, помощник - археолози и работници. Открити са още голямо количество керамика, бронзови монети и дори закопчалки за книги, всички средновековни структури на върха на могилата се отнесат към периода XI-XIII вeк


По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изложба представя проекти от цял свят за сградата на БНБ

Изложба с 22 табла,  представяща резултатите от инициативата за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив, бе открита на площад „Централен“ пред Военния клуб. Експозицията представя получените след огромен интерес от  авторите 42 предложения от страната и чужбина.  Експозицията показва визията на получените 42 предложения от 16 държави..

публикувано на 27.08.24 в 13:51

Младият цигулар Виктор Василев с международен приз

Младият пловдивски цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс „Тибор Варга Джуниър“ в швейцарския град Сион. Участието му там се осъществи с подкрепата на Община Пловдив. Инструменталният форум е един от най-престижните изяви за млади музиканти между 14 и 17 години. След селекция тази година бяха..

публикувано на 27.08.24 в 10:22

"Преге" - предаване за света на книгите, 24 - 30 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.08. 2024 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Емил Зола. Врящото гърне. 514 стр., 7А, Колибри, 2024. Изабела Малдонадо. Шифърът. 384 стр., 4А, Сиела, 2024. Антъни Хоровиц. Близо до смъртта. 384 стр., ок. 5А, Еднорог, 2024. Джоджо Мойс...

обновено на 26.08.24 в 18:31

"Приземяване" в Стария град на Националните есенни изложби

Националните есенни изложби в Стария град стартират по традиция на 1 септември. Тази година общата платформа за работата на творците от сферата на изящните изкуства е "Приземяване".  Директор и куратор на арт форума е проф. д-р Галина Лардева, според която  участниците не следват  определен надслов, а го интерпретират. "Със сигурност в съвременния..

публикувано на 26.08.24 в 10:43

Книга като добро прекарване в меланхоличен сън

"Момчето, което завърза луната за земята" е новият роман на писателя Мартин Касабов. Той се появи на книжния пазар с печата на издателство "Жанет 45". Авторът е  роден през 1991 г. в Пловдив. Работи като книжар и редактор. Има кратки разкази, публикувани в списанията "Страница" и "Култура". Писал е рецензии за периодични издания и сайтове - Портал..

публикувано на 26.08.24 в 10:22