Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за трудноподвижни хора в зала "Съединение"

| обновено на 23.06.23 в 13:10

Днес от 19 часа, в зала „Съединение“ на РИМ  - Пловдив, е началото на безплатния концерт, който организира център за грижа „Добролетие“, за трудноподвижни хора. Радио Пловдив е медиен партньор на събитието.

Заради ограничения брой места, за събитието се изисква предварителна регистрация на www.dobroletie.bg и потвърждение от екипа на центъра за грижа.

Условията за участие можете да откриете във формата за регистрация. 

Участниците ще бъдат записвани по реда на попълване на регистрационната форма. Тези, които са се записали, но не могат да попаднат в списъка за това събитие ще имат предимство при организиране на следващото такова. 

„Идеята за създаването на това събитие е като продължение на мисията на нашата компания, да добавяме стойност на трудноподвижните хора на тези, които са затворени през по-голямата част от времето между четири стени. Да се разшуми повече за проблемите, които те имат, за които ние нормално живеещите хора не знаем. Направих едно проучване, което показа, че в София преди няколко години е имало подобно събитие и идеята ми се стори много добра, имайки личен опит с моите баби и знаейки колко са щастливи, когато излязат навън да усетят живота такъв какъвто е. Самата инициатива се казва „Светъл лъч в твоя ден". Като цяло моята идея е да има месец на грижата, в който да се състоят няколко такива събития, защото капацитетът на залата, с която разполагаме, е ограничен. Тя е само за 70 човека, а всъщност знаете, че хората които биха желали да присъстват са много повече. Създавайки тази инициатива и доста доброволци откликнаха, за което съм изключително благодарен. Те приеха идеята и като своя, и благодарение на тях, и нашата партньори, като Община Пловдив, успяваме да мислим и мечтаем занапред. Като цяло, ситуацията е такава, че имаме нужда от подкрепа, за да можем да продължим да работим по този начин и тези събития да са безплатни“, разказва Николай Чалъков, организатор на събитието.

„Предизвикателствата към тези хора не са само физически. Пред тези хора има една психологическа бариера и именно това е най-голямото предизвикателство“, обяснява Нели Георгиева, психолог и доброволец към събитието. „Как един такъв човек да бъде вписан в обществото, без да има стигма. Това, на практика, дали е възможно и този вътрешен свят на човека, който ние като хора искаме да изразим отвътре навън, дали може да бъде изразен? На практика, тези хора са затворени, чувстват се в изолация. Те са затворени към обществото, то е затворено към тях и се получава една черна дупка, която засмуква всичко. За щастие, в последните години тази дупка се разравя и се облагородява. Придава се една стойност на живота на тези хора, за да могат те да видят една друга алтернатива“.

Концертът „Нощ на танго и цигански романси“ е проект на Калоян Куманов. Той разказва историята на тангото, неговото начало с Карлос Гардел и преминаването му в така нареченото „ново танго“ на Астор Пиацола, до съвремения Ричард Галиано. Във втората част на концерта, свързана с чардаша и циганските романси, са включени едни от най-популярните пиеси в този жанр, като „Унгарски танц“, „Чардаш на Монти“, циганските напеви на Пабло Сарасате и други.

Николай Чалъков и Нели Георгиева гостуват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл. 


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35