Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С "гнева на Ахила" ГЕРБ подкрепи парите за "Тикси" срещу нова улица в "Тракия"

| обновено на 29.06.23 в 16:13
Общинският съвет на Пловдив одобри средствата за въвеждането на електронната система в градския транспорт на обща стойност 14 милиона 343 хиляди лева и гласува сумата за старта тази година. Тази година от новия бюджет ще се осигурят около 4 милиона лева. 

Средствата ще се осигурят от перото за обезщетения за отчуждаване на имоти, а също и от предвидените за ремонта на улица „Царевец – в участъка от булевард „Хаджи Димитър“ до булевард „Свобода“.

Договорът за надграждането на електронната система за таксуване в градския транспорт и зоните за паркиране между пловдивската община и фирмата „Тикси“ бе подписан на 12-ти юни тази година. 

Заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов подчерта, че с реализирането на проекта за електронната система Общината ще осигури нова дигитални услуги зах градска мобилност, ще се увеличат с 8% приходите от градския транспорт и ще се преустанови нерегламентираната продажба в автобусите. 

Очаква се да се увеличат пътниците в рейсовете и да се намали използването на личен транспорт с между 2 и 5%, което ще има екологичен ефект.

По предложение на председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев, който на микрофон разгорещено издекламира началото на „Илиада“, в предложението изненадващо влязоха средства, в размер на 5 милиона 236 хиляди лева, за изграждане на нова улична мрежа в район „Тракия“.

Предложението предизвика няколко почивки и приемането му отне повече от от час и половина, тъй като съветниците уточняваха параграфите, от които да се осигурят средствата. 

В крайна сметка решението предвижда парите за улична мрежа в „Тракия“ да се вземат от предвидените за спортни зали, включително и сумата от 2 милиона 499 хиляди лева за първата вноска, която беше предвидена за закупуване на зала „Строител“, а също и от парите за отчуждителни процедури. 

 Заместник-кметът Величко Родопски предупреди да не се правят такива размествания в бюджета, тъй като това може да доведе до невъзможност да се увеличат заплатите за местни дейности.  От Демократична България изразиха опасения за предвидените 20% от отчисления от събираните суми за паркиране и репатриране.

Общинските съветници отхвърлиха предложението на кмета Здравко Димитров за закупуване на зала „Строител“ от „Метални конструкции“ за сумата от 4 милиона 899 хиляди лева. Само четирима съветници гласуваха „за“, а против бяха 13. С „въздържал се“ гласуваха 17 общински съветници

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Какво ново откриха проучванията на Голямата могила в район "Южен" ?

Кметът на Пловдив Костадин Димитров и неговият заместник по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще посетят археологическия обект Голямата могила в район „Южен“.  На място те ще бъдат посрещнати от доц. д-р Костадин Кисьов – директор на Археологическия музей и екипа му, които ще разкажат за финала на археологическите проучвания...

публикувано на 22.08.24 в 07:27

470 зрелостници от Пловдив и региона са на поправителна матура

Започва изпитната сесия август-септември за поправителните матури в 12 клас. Днес от 08:30 часа ще се проведе Държавния зрелостен изпит по Български език и литература. От РУО-Пловдив съобщиха, че на него ще се яват 471 зрелостници от града и региона. До изпита  не са били допуснати 24 ученици, заради невзети изпити в 12 клас. Утре, на 23..

публикувано на 22.08.24 в 07:18

С очна ставка и още свидетели продължава делото за убийството в Цалапица

Втори ден продължава заседанието по делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на Димитър Малинов в Цалапица.   Преди да продължат разпитите на свидетели ще се проведе очна ставка между Борислав Динков и Рангел Бизюрев  заради размиванията в показанията им.  Това ще стане в присъствието на адвокат Светлана Званчева, която защитава единия от..

публикувано на 22.08.24 в 07:00

Рангел Бизюрев разказа подробности за нощта на убийството в Цалапица (обновена)

Днес започна делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на 24- годишния Димитър Малинов от Цалапица. Изненадващо Бизюрев поиска първи да разкаже за случилото се на 20-ти юли миналата година. Близо час продължиха обясненията му за нощта на убийството.  Бизюрев разказа, че се е завърнал от Германия и по време на барбекю в парк Митко е бил тема на..

обновено на 21.08.24 в 16:00

Ремонтират пътни участъци в Пазарджишко по три проекта

Три проекта за обновяване на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на област Пазарджик са одобрени за реализация, съобщиха от Областна администрация - Пазарджик. Предстои да бъдат ремонтирани участък, преминаващ през с. Панагюрски колонии, гр. Панагюрище, с. Попинци, с. Левски и с. Гелеменово; пътят от с. Мало Конаре, с. Пищигово,..

публикувано на 21.08.24 в 15:58