Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При слаб интерес Общината представи План срещу транспортния хаос в Пловдив

| обновено на 12.07.23 в 14:44

Мерки за над 1 милиард и 200 милиона лева предвижда община Пловдив, като целта е чрез тях да се намали транспортният  хаос в града. Те са залегнали в Плана за устойчива градска мобилност, който трябва да се реализира през следващите 10 години. Планираните средства за тях трябва да бъдат отпуснати от общинския или републиканския бюджети, както и да се използват европейски средства за финансирането им.
 

Сред мерките е изграждането на нови улици и реконструкцията на пътната улична мрежа до 2028 г. Тук влизат и проектите за Голямоконарско шосе на стойност 43 милиона лева и на Рогошко шосе за 15 милиона лева. Според прогнозите на общината разширението им ще намали транзитния трафик, който минава през града, с 10%. 

Предвижда се през следващите 2 години да бъдат изградени 10 буферни паркинга за 13 милиона лева. Финансирането им ще бъде от общинския бюджет. 

За ремонта и разширението на Околовръстния път са заложени 325 милиона лева, а за закупуване на електробуси през следващите 2 години – 24 милиона лева. 

Предстои да бъде променена и транспортната схема с акцент разширяване на маршрутите на автобусите. Причината е, че анализът е показал, че най-рядко използваният начин за придвижване в града е общественият транспорт. 

Според Тодор Чонов, зам.-кмет на Община Пловдив, Общественият транспорт изостана спрямо развитието на града и миграцията на хората, които идват да работят, учат и жиевят тук. През целия мандат търсехме решения за разрешаване на проблема с паркирането в централната градска част. Едно от възможните решения е изграждането на многоетажен паркинг на ул. Четвърти януари за минимум 500 коли“.

Проучване към проекта показва, че 60 на сто от анкетираните считат, че градският транспорт е нередовен. С автобуси се придвижват 34 процента от гражданите, предимно ученици и пенсионери, с личен автомобил - 48 на сто, а 18% пеша.

Проектът беше представен при слаб интерес от страна на общинските съветници. Присъстваха само Александър Държиков от ГЕРБ, независимият Слави Георгиев, Таня Георгиева от ЗС "Александър Стамболийски". 





По публикацията работи: Марин Данев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25