Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяването на "Гладстон" създаде напрежение в ОбС

Връщането за ново обсъждане на точката, отнасяща се за разширяването на ул. „Гладстон“, скара пловдивските общински съветници. На днешната си сесия те трябваше да разгледат промяна в плана за Централната градска част, тъй като на предишното заседание не приеха транспортно-комуникационната схема към Подробния устройствен план (ПУП).

Срещу нея остро се противопоставиха от „Демократична България“, а Добромира Костова от групата на ДБ обясни, има много възражения на граждани срещу почти двойното разширяване на улицата. Това означава отчуждаване и събаряне на десетки частни имоти около художествената галерия и кино „Космос“. Има и десетки жалби от собственици на имоти между ул. „Преслав“ и бул. „Руски“, които са били приети от Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ), но не са отразени в ПУП.

Главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов обясни на микрофон, че това е заключителната фаза на процедурата, а ЕСУТ частично е удовлетворил жалбите на граждани. Стефан Послийски от ВМРО изтъкна, че процедурата е минала редица съгласувания, регулацията е приета, а тя дава параметрите на уличната мрежа в централната градска част. Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ заяви, че повече от 6 години се бави решението и липсват скорост и експертен дебат по темата.

В крайна сметка след бурен дебат точката бе приета с 39 гласа „за“ и 4 „въздържали се“ от ДБ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Болницата в Смолян ще има вертолетна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците трябва да..

публикувано на 22.08.24 в 15:05

Нова пътна връзка ще свърже районите "Южен" и "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе. Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“...

публикувано на 22.08.24 в 12:54

Археолози и строители бързат за приключване на ключови проекти

В 8 часа утре в петък се очаква да бъде отворено движението по бул. "Васил Априлов" в отсечката от моста на Марица до кръстовището с бул. „Шести септемви“. За почти два месеца в участъка бе подменена ВиК-мрежата, която предизвикваше чести аварии и течове и направен ремонт на пътното платно. Ремонтните дейности предизвикваха непрекъснати..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели, очната ставка се провали

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  Не съм видял Рангел да удря Димитър,  каза единствено в съда Борислав Динков , след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33