Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците на ДБ искат да спрат разширяването на ул. "Гладстон"

| обновено на 27.07.23 в 13:16

За следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив на 2 август групата съветници на „Демократична България“ внася предложение частично да се измени общият устройствен план (ОУП) в частта му за ул. „Гладстон“. Целта е улицата, в участъка от ул. „Преслав“ до бул. „Руски“, да остане в сегашните си параметри – 17 метра ширина и 2 ленти, а не както се предвижда – 4 ленти и 24 метра.

Това обяви на пресконференция общинската съветничка Добромира Костова, като припомни, че вчера на сесия на ОбС бе прието разширението на ул. „Гладстон“ с изменението на Централната градска част.

Костова посочи, че това означава още повече автомобилен трафик в центъра, който да замърсява въздуха.

Общинската съветничка посочи, че след 3-седмични опити да обсъдят с община Пловдив, че има много възражения от граждани срещу разширяването на „Гладстон“ и че такова разширение в ОУП смятат за нецелесъобразно, вчера регулацията на Централна градска част е приета с това разширение.

„Затова внасяме предложение за следващата сесия за частично изменение на ОУП, което да намали класа на улицата на 4-ти клас и габаритите на 17 метра. Те сега са заложени на 24 метра и 4-лентово разширение“, допълни Добромира Костова.

Съветниците от ДБ коментираха и ПУП-а за о-в Адата, който предвижда 10 % застрояване със съоръжения за спорт и развлечение. Те смятат, че по този начин ще се наруши биоразнообразието и припомнят, че островът попада в НАТУРА 2000 и защитена зона „Марица“. „Такива терени, отредени за озеленяване, както и в парк „Отдих и култура“, трябва да се отчуждават, за да останат зелени площи“, смятат съветниците. 

По повод съдбата на Международния панаир в Пловдив, председателят на групата съветници от „Демократична България“ в ОбС Веселина Александрова коментира, че има две опасности – от застрояване или от ликвидация на дружеството, което го управлява. По думите й, министър Богданов е завел делото в Софийски градски съд и се очаква съдебното решение по казуса. 

„Министър Богданов търси собствеността на държавата в Панаира, което ще препятства овладяването на над 2/3 от капитала от 1 човек. Ако този човек държи 2/3 от капитала, по всяко време може да поиска ликвидацията на дружеството. Тогава ще се случи разпродаване на имуществото, няколко собственици, които могат да искат промяна на ПУП и застрояване на терена, щом вече няма панаирна дейност. За да не се случи това, трябва дружеството да съществува“, обясни адв. Александрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Болницата в Смолян ще има вертолетна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците трябва да..

публикувано на 22.08.24 в 15:05

Нова пътна връзка ще свърже районите "Южен" и "Тракия"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров обяви, че вече има готов проект за изграждането на връзката между районите „Тракия“ и „Южен“, която ще започва от Кукленско шосе и ще завършва до Асеновградско шосе. Заместник–кметът по строителство и инвестиции инж. Тошо Пашов, допълни че пътят ще свързва промишлените зони на районите „Южен“ и „Тракия“...

публикувано на 22.08.24 в 12:54

Археолози и строители бързат за приключване на ключови проекти

Строителството на Бетонния мост по никакъв начин не е възпрепятстван от археологията, която се разкрива там. Бях преди два дни там, работят и бързат археолозите на обекта. Надяваме се до 10 дни там разкопките да приключат, каза кметът Костадин Димитров.  Той съобщи още, че от понеделник археолозите започват проучвания по "Брезовско шосе". До..

публикувано на 22.08.24 в 11:55

Делото "Цалапица" продължава с разпит на свидетели, очната ставка се провали

Вторият ден на делото „Цалапица“ започна без очна ставка между обвиняемия за убийството на 24-годишния Димитър Рангел Бизюрев и Борислав Динков, който вчера се съгласи на нея.  Не съм видял Рангел да удря Димитър,  каза единствено в съда Борислав Динков , след което бе изведен от залата. Той и братът му близнак Валентин са свидетели по..

обновено на 22.08.24 в 11:12

Автобуси сменят влаковете на Родопската теснолинейка

Временно част от влаковете на Родопската теснолинейка по направлението Септември - Добринище - Септември няма да се движат, а пътниците ще бъдат превозвани с автобуси. Причината са възникнали аварийни и технически неизправности в дизеловите локомотиви, които обслужват линията, както и невъзможност да бъдат незабавно заменени с изправни машини, докато..

публикувано на 22.08.24 в 08:33