Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Профилактиката на хепатита днес ще спести лечението утре


Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28 юли, като на този ден международната общност се обединява около темата за превенцията на хепатита. Към този момент у нас все още няма точна стастика за болните от хепат В и С. Това съобщи в програма "Точно днес" Силвана  Лесидренска, председател на сдружение ХепАктив.

По данни, които са за Европа и ние приравняваме за България и включително от малки скринигови проучвания, които са правени у нас се счита, че  87 хиляди са инфектирани с вируса на хепатит С, а други 226 хиляди са с хепатит В. За съжаление много малко от тези хора знаят, защото това са заболявания, които протичат без симптоми. Те са хронични заболявания. Могат да се развиват в рамките на дълги години и в един момент човек дасе окаже, че има напреднало чернодробно заболяване и тогава да разбере, че е носител на някои от вирусите, обясни Лесидренка.

Тя съобщи, че тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“.  С него за пореден път се поставя акцент върху неотложността на действията и усилията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

В тази връзка през тази седмица след двегодишна пауза заради ковид пандемията  МЗ и Регионалнит ездравни инспекции отново огранизираха скринингова кампания за изследване за хепатити B и С като до края на деня все още желаещите могат да се изследват анонимно и безплатно. 

Лесидренска призова хората да се изследват дори и да нямат симптоми и не са имали "рискови ситуации". Понякога посещението при зъболекар може да се окаже рисково, посочи тя. 

Силвана Лесидренска припомни, че  с промяна на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, се осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете. 

В България в момента болните от хепатит В и С получават най-съвременна терапия, която за  здравноосигурените пациенти се поема от касата. Проблем е обаче лечението на хората, които са с прекъснат здравен статус или са от групите в риск. По думите на Лесидренска е нужно с промяна на нормативните документи, да се осигури безплатно лечение и за тези хора.

Това от една страна както ще съхрани техния живот, така ще елиминира разпространението на инфекцията и съответно ще намали разходите в бъдеще. Защото е по-добре да даваме средства за скриниг и профилактика и лечение сега, отколкото за чернодробна трансплантация утре. ние се надяваме тази промяна да влезе в сила. Чакам я доста време. Надяваме се да се забързат нещата и да се случи както е при лечението на ХИВ. При пациентите с ХИВ - лечението се осигурява без значение на здравноосигурителния им статут. Абсолютно съм убедана, че това трябва  да се случи и за пациентите с хепатит С и В, допълни Лесидренска.

В седмицата за анонимно изследване за хепатит С и Б през кабинета на РЗИ - Пловдив са преминали 18 души  като при трима е открито заболяването.

Цялото интервю с Силвана Лесидренска може да чуете от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Защитете се и ходете на профилактични прегледи!

В програма "Точно днес" говорим по темата за кампания, насочена към превенция: октомври - месецът за борба с рака на гърдата. Ракът на гърдата е на първо място по заболеваемост от онкологични болести при жените, но именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. Лекарите отбелязват, че ранното..

публикувано на 07.10.24 в 10:16

Молитва за мира отправят католиците в Пловдив

На 7 октомври, първата годишнина от голямата терористична атака на групировката Хамас срещу Израел, църквата ще проведе Ден на молитва и пост за мира по света. „За да измоля чрез застъпничеството на Пресвета Дева Мария дара на мира, ще отида в базиликата Санта Мария Маджоре, където ще моля Светата броеница и ще се обърна към..

публикувано на 07.10.24 в 09:49

14-годишната Цвети се бори с левкемия, има нужда от помощ

14-годишната Цветелина Любомирова Борисова е диагностицирана преди месец с остра лимфобластна левкемия с висок риск. Лекарите дават шанс за живот на момичето след лечение в чужбина. Семейството й има нужда от помощ за събиране на непосилната за тях сума от 250 000 евро . Обявена е банкова сметка на името на бащата на 14-годишната..

публикувано на 07.10.24 в 08:35

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39