Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книжно пътешествие с Данна Донку в Пловдив

| обновено на 31.07.23 в 16:26 | Интервю

Данна Донку е от Велико Търново. Тя е автор на текстове за песни, поезия, разкази и романите "Каста Дивото сърце" и "Узурпаторките". По образование е магистър филолог, с два чужди езика. Пише отдадвна, но доскоро приема това само като хоби.

Тази събота, на 5-ти август, Данна Донку гостува в Пловдив, за да представи творчеството си. Тя е гост на кафе-книжарница „Доброта“, от 17 часа, по покана на литературен клуб "Книжни пътешественици". 

Романът „Узурпаторките“ е преведен и на английски език. Той е част от поредицата „Сага за Еландрия“. Към момента, Данна Донку работи върху втората част от поредицата, „Повелителка на вулканите“.

„През 2020-та година, когато започна пандемията и всички трябваше да реорганизираме дейността си, аз си спомням, че работех от вкъщи, децата ми не ходеха на градина. Извършвайки много дейности, видях колко съм продуктивна и точно в този момент насочих творческата си муза към следващото занимание, следващото по стълбичката. Точно в този период много бързо се роди първият ми роман „Каста Дивото сърце“. Мога да кажа, че винаги съм мечтала да бъда писател, но това не е така. Не съм предполагала, че ще правя това, което правя днес. Но, в същото време съм получавала някакви знаци, които дълго време съм игнорирала. 

Два пъти ми се случи, приятелка да ми предложи заедно да пишем роман, да напреднем със сюжета и другият човек да се откаже. Вторият път, вече, бяхме напреднали значително. Всъщност, да вметна, че докато бях по майчинство станах запален книгоман. Това беше единственото, което можех да си позволя, като удоволствие. Винаги съм обичала да чета, но тогава това занимание запълваше голяма част от моето ежедневие. Създадох си такива контакти. Започнах да общувам с хора със сходни книжни интереси и когато пишехме този пробен роман с приятелката, която последно ми предложи да правим това, бяхме напреднали и тя се отказа, аз имах две възможности или да зарежа нещата отново, да не поглеждам назад или да пробвам да напиша една история сама. Дотогава мислех, че няма как да напиша сама книга, но в момента, в който си казах, че искам да опитам нещата се случиха бързо. Книгата, буквално, сама се написа. Аз нямах никакъв план за нещата. И досега, това е моят предпочитан метод на работа. Аз сядам да пиша, планирайки само една, две или три глави, съвсем малко от сюжета напред, просто, за да знам в каква посока се движа и щом поставя пръсти на клавиатурата, всичко започва да излиза спонтанно“, разказва авторката на "Каста Дивото сърце" и "Узурпаторките".

Данна Донку е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ДПХ представя серия от летни изложби през юли и август

За летните изложби на Дружеството на пловдивските художници, разговаряме в "зона култура" с председателя  Лидия Симеонова .  Симеонова съобщи, че другата седмица ще открият две нови изложби на дружеството.  На 9 юли се открива изложбата "Образът като преживяване" в галерия „Пловдив“, ул. "Авксентий Велешки" 20. В нея ще вземат участие..

публикувано на 04.07.24 в 10:36

Четирима фотографи представят изложба в Мексиканската къща

Четирима магистри по фотография от АМТИИ – Димитър Георгиев, Дамян Дечев, Любен Зехтински и Яна Ингилизова ще открият обща изложба в Мексиканската къща в Стария Пловдив. В своето авторско представяне, озаглавено „Четири очи“, Димитър Георгиев излага над 20 фотографии и инсталации. Всяко от „очите“ представлява ниво на въздействие на..

публикувано на 03.07.24 в 11:33

Красивите сгради на Пловдив в рисунки и разкази на ученици

Ученици рисуват пловдивски сгради със статут на културни ценности в тридневен пленер и разказват на пловдивчани за изобразяваните архитектурни обекти.  Рисунките ще са дело на възпитаниците на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”. Връстниците им от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представят кой архитект е..

обновено на 02.07.24 в 11:22

"Обичайните заподозрени" тази вечер в Пловдив

Стефан Вълдобрев и групата му "Обичайните заподозрени" излизат тази вечер на сцената на Летен театър "Бунарджика". Концертът започва от 20.30 часа и включва хитове на бандата.   "Обичайните заподозрени" ще представят новия си албум "!Удивителни Въпросителни?", който излезе на 20 май.  Албумът съдържа 11 жанрово и тематично разнообразни песни,..

публикувано на 02.07.24 в 08:44

Маестро Диан Чобанов за новата си роля в Операта

В последната неделя на юни в предаването Клуб "Неделя" гостува Маестро Диан Чобанов, който от края на януари тази година е и  директор на Държавна опера – Пловдив.  За приоритетите, които е определил като най-важни в своята работа, за все по-засилващата нужда на институцията под тепетата от собствена сграда, за ролята на Концертна зала днес и..

публикувано на 01.07.24 в 16:35