Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се международен семинар за историята и културата на България

| обновено на 01.08.23 в 08:46

Студенти и докторанти от 9 държави са участници в международен семинар  „Културна карта на България – Родопите“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който започва днес. Събира ги една обща страст – изучаването на българския език, българската история и българската култура. Участниците са от Австрия, Германия, Грузия, Италия, Полша, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска.. Международния интердисциплинарен семинар е част от Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“, финансирана от МОН за периода 2022 – 2025 г., обясниха от висшето училище.

Маршрутът на пътуващия семинар обхваща важните културни топоси на град Пловдив на 2-ри и 3-ти август. В Родопите, от 4-ти до 8-ми август, групата ще се запознае с културно-исторически обекти от регионално и национално значение. Предвидени са посещения на Асеновата крепост и Бачковския манастир, Широка лъка и с. Смилян, с включен уоркшоп за приготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, Етнографски ареален комплекс в Златоград и Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския култов комплекс Орлови скали, живописния меандър на р. Арда, хилядолетния Перперикон и регионалния исторически музей в Кърджали. В последния ден, 9 август, участниците ще се потопят в атмосферата на винарска изба в с. Устина с дегустация на вина от Тракийската низина.

Всеки от участниците ще бъде натоварен с персонална визуална задача на тема „България: поглед отвън“, в която да се представи рефлексията на чужденеца към различните елементи от културата на България: азбука, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и др. Визуалните задания трябва да бъдат подготвени в рамките на семинара и да съдържат елементи от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Презентациите ще бъдат представени на 9 август.

Амбицията на организаторите е летният пътуващ семинар да се превърне в традиционен в рамките на ННП Българистика и всяка година да привлича повече участници от Европа и Азия.

Повече може да чуете от интервюто ни с  ръководителя на екипа проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева, което е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Дъждовете подминават Пловдив, температури до 25 градуса

Днес ще духа слаб източен, в Източна България – до умерен северен вятър. Минималните температури ще са между 9 и 14 градуса, максималните – предимно между 20 и 25.  Температурите в централните и източните райони от страната ще са над 20 градуса, в Пловдив – 25 градуса. В планините ще преобладава облачно време. Валежи от дъжд ще има главно в..

обновено на 19.09.24 в 11:09

59 по-малко загинали в катастрофи у нас тази година

Общо 26 души са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, няма загинали, съобщават от МВР.   От началото на месеца жертвите на катастрофи у нас са 20, а ранените – над 520.  От началото на годината при пътни произшествия в България са загинали 318 души, а ранените са близо 6500.  При сравнение със същия период на миналата..

обновено на 19.09.24 в 11:09

Рекордни приходи събра фестивалът "Нощ на ангелите" 2024

Петото издание на  Нощ на ангелите събра рекордна сума за два дена. Над 230 000 лева ще отидат за пет благотворителни каузи за хора, борещите се за здравето си.  Събраната сума от тазгодишното издание „Нощ на ангелите“ е двойно по-голяма спрямо миналогодишното. През 2023 г. тя беше малко над 123 000 лева, а сега е 231 672 лева. Към тази сума..

публикувано на 18.09.24 в 16:46

Посмъртно повишиха в звание загиналите в петък военни пилоти

Двамата пилоти - Петко Димитров и Венцислав Дункин, които загинаха в петък при катастрофа на авиобаза "Граф игнатиево", са повишени посмъртно във военно звание, съобщи Министерството на отбраната.   Майор Петко Димитров Димитров – началник на служба „Планиране и отчитане на летателната дейност“ в отделение „Летателно-тактическа подготовка“ на военно..

обновено на 18.09.24 в 15:12

18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За девета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира  Ден без загинали на пътя  в рамките на  Дните на безопасността на пътя  между 16 и 22 септември с мото  „Остани жив! Пази живота!“  („Stay alive and save lives“).  Тази година  18 септември  е определен за  Ден без загинали на пътя. Отново  целта е да се..

обновено на 18.09.24 в 15:11