Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов пик на горещините днес, особено в Пловдив и Пазарджик

Оранжев код за опасно високи температури е обявен днес за 10 области в страната. 

Предупреждението за температури от 40 - 41 градуса е в сила за Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Велико Търново,  Стара Загора, Хасково, Ямбол, Кърджали и Благоевград. 

За всички останали области кодът е жълт, като максималните температури ще варират от 35 до 38 градуса. 

Горещата вълна ще продължи и утре, когато за цяла България е обявен жълт предупредителен код за високи температури, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология. 

В събота ще бъде предимно слънчево и горещо, с максимални температури между 35° и 40°. Ще се усили вятърът от изток. Привечер, под влияние на приближаващ от запад студен атмосферен фронт, над Западна България ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици и усилване на вятъра, в отделни райони явленията ще са интензивни, очакват се и градушки.

През нощта срещу неделя и в неделя студеният атмосферен фронт ще премине през страната. Ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места от запад на изток ще има краткотрайни, локално интензивни валежи с гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Температурите в западната половина от страната значително ще се понижат и максималните там ще бъдат между 23° и 28°, докато в Югоизточна България ще е все още горещо с температури на места до 34°-36°.

През първите дни от новата седмица ще бъде предимно слънчево. Ще е все още ветровито, но с тенденция вятърът да отслабва. Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 27° и 32°.


По публикацията работи: Севдалин Палаузов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив губи по давност неактувани имоти

Общинските съветници от групата на Продължаваме промяната – Демократична България в Пловдив отправиха от трибуната на местния парламент питане към кмета Костадин Димитров колко имоти в града под тепетата не са актувани като общинска собственост след влизане в сила на актуалната кадастрална карта и измененията на устройствените планове. Поводът е..

публикувано на 04.07.24 в 16:50

Строители откриха археологически находки под Бетонния мост

Старинни находки са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха за Радио Пловдив от пресцентъра на НКЖИ. На терена от 2 дни работи екип археолози от БАН, а утре се очаква комисия на място, която да определи параметрите на обекта. Дали..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Съдът "поряза" избора на общински съветници в Пазарджик

Административен съд – Пазарджик обяви за недействителен избора за общински съветници в общината.  Според магистрлатите оспореното решение не е в съответствие с материалния закон относно отчитането на действителните и недействителни гласове и определянето на резултатите от гласуването за общински съветници. Изборният резултат би бил различен - защото не..

публикувано на 04.07.24 в 16:04

Полицията залови ало измамник, ограбил пенсионерка с 5300 лв

Пловдивските криминалисти разкриха и заловиха телефонен измамник, успял да излъже и ограби 5 300 лв. от възрастна жена.  На 9 юни пенсионерката станала жертва на познатата схема - телефонно обаждане от непознат, представил се за полицай. Той и съобщил, че синът й заедно със съпругата му са арестувани като причинители на тежка катастрофа и трябва да..

публикувано на 04.07.24 в 14:34

Кметът даде месец на пловдивските превозвачи "да влязат в час"

Транспортните фирми в Пловдив имат едномесечен срок да оборудват автобусите с климатици и да започнат да изпълняват курсовете си редовно. В противен случай общината ще прекрати договорите си с тях. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров. Той добави, че днес е изпратено писменно уведомление до тях с ултиматума.  Проблемите с градския..

обновено на 04.07.24 в 13:55