Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лилково поСреща" с гайди и родопски специалитети

| обновено на 10.08.23 в 15:09 | Интервю

Третото издание, на летния етно фестивал „Лилково поСреща“ 2023, е тази събота, на 12-ти август. На голяма сцена, разположена на една от поляните над бившето училище, ще се срещнат участници от цялата страна.

„Идеята е не само да бъде фестивал, не само да посреща гости, но и нашите лилковски родове да се срещат, поне един път в годината. Да се запознаят тези техни членове, които не се познават, да бъде като родова среща. Затова и фестивалът носи това име. Във фолклорната програмата има над 200 участници. Указателни табели и доброволци ще посочват пътя към сцената, още на входа на селото“, разказва Милена Харизанова, секретар на читалище „Родопска искра“.

Програмата стартира с кулинарен конкурс с награди, който започва преди официалното откриване на фестивала. Всеки, който иска да участва може да приготви питка, баница, ястие от картофи и други. Оценяването на ястията започва в 10.30 часа. След кулинарния конкурс ще има демонстрация и урок по приготвяне на лилковски катми. В 11.45 стартира и официалната церемония по откриването на фестивала.

Специални гости на събитието са формация „Големите гайди“ с ръководител Стефан Янев, както и Любомир Петов, солист на ансамбъл „Българе“. Те излизат на голямата сцена в село Лилково, в 17.30 часа.

Част от програмата на фестивала са и участници от село Малка Арда, които са подготвили възстановка на родопска сватба от 19 век.

В 21 часа е предвидена празнична заря. Началото на спектакъла „Нестинари“ е в 21.10 пред читалището, където танцьори ще покажат магията на мистичния танц върху жарава. Финал на фестивала ще даде програма с бар на открито, отново пред читалището.

Част от инициативите на фестивала са с благотворителна цел, събиране на средства за възстановяване на покрива на читалище „Родопска искра“. Организаторите са подготвили базар и томбола, която ще се тегли след края на фолклорната програма. Условието за участие в томболата е минимално дарение за читалището или покупка от базара.

Във фейсбук страницата на сдружение „Заедно за Лилково“, може да видите подробности за програмата.

Милена Харизанова, секретар на читалището в село Лилково, разказва в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08

Изложба в НБ "Иван Вазов" открива дейността на Инър Уийл

В Народна библиотека "Иван Вазов" тази вечер се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете по света.  В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци.  Събеседник по темата е паспрезидентът на..

публикувано на 02.10.24 в 10:00

Детският оркестър "Дивизи" ще има серия от концерти в Пловдив

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" - Пловдив ще представи своята наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели разказват организаторът  Албена Бяндова и Диана Петкова , ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура. В началото на..

публикувано на 02.10.24 в 09:32

АМТИИ превръща емблематични места в зони за изкуство и култура

АМТИИ обединява изкуството и природата в поредица от събития от днес до 11 октомври, като превръща емблематични пространство в центъра на Пловдив в зони за изкуство и култура. Проектът на Академията, обединяващ философията за симбиоза на природните науки и дизайна на човешките отношения, е озаглавен „Пермакултура – пространства и изкуство“...

публикувано на 02.10.24 в 05:39

Галерия SIGNA представя изложба на проф. Кирил Божков

Галерия SIGNA представя изложба живопис на проф. д-р Кирил Божков по случай неговия 60-годишен юбилей.  В пространството на галерията авторът гостува за пети път с оригинални творби. Безспорен талант, опитен художник и преподавател, проф. Божков е добре познато име в страната и чужбина.  За себе си творецът казва: „Това съм аз, когато..

публикувано на 02.10.24 в 05:35